Dit is de beste methode om je hond te trainen!

Clickertraining Rasko

Het opvoeden en trainen van een hond is voor veel mensen een groot probleem. Je leest overal wel een andere manier van trainen. Wil jij nu weten wat de beste trainingsmethode voor je hond is, dan ben je hier op het juiste adres. Op het einde van dit artikel vind je 3 video’s die de clickertraining enorm goed uitleggen zodat jij hier direct mee aan de slag kan.

Wat kan je verwachten?

  1. Wat is de clickertraining
  2. Voordelen van de clickertraining
  3. Wat heb je nodig voor de clickertraining
  4. Voor je begint met deze training
  5. De clickertraining stap voor stap uitgelegd
  6. Moet ik mijn hele leven dan met een clicker rondlopen
  7. Waar je zeer goed op moet letten bij deze trainingsmethode
  8. Video’s die de clickertraining uitleggen

1. Wat is de clickertraining

De clickertraining is het positief bekrachtigen van goed gedrag met behulp van een clicker. Wanneer je bijvoorbeeld de zit wil gaan leren aan je hond en hij zit, klik je met de clicker en geef je hem direct een snoepje. Het is echt belangrijk dat je het snoepje ALTIJD en direct achter de click geeft ook al heb je per ongeluk geklikt bij slecht gedrag, je geeft altijd zijn beloning.  Hoe je hond de link maakt tussen de klik en de beloning kom je verder in dit artikel.

Er zijn veel trainingsmethodes waar ze de hond positief bekrachtigen door te zeggen dat ze braaf zijn, maar ook zwaar straffen wanneer ze niet doen wat het baasje vraagt. Dit zijn slechte methodes, omdat je je hond dan negatief bekrachtigd.

2. Voordelen van de clickertraining

Waarom is de clickertraining nu de beste trainingsmethode? Eerst en vooral bekrachtig je je hond positief op de goede dingen die je hond doet. Zo ontstaat er nog een betere band tussen jou en je beste vriend. Door deze positieve training zullen ze ook veel meer zin hebben om te trainen en zullen ze sneller goed gedrag opnieuw vertonen.

Dankzij de clicker zullen ze sneller en beter leren, omdat ze direct weten wanneer ze goed gedrag vertonen, wat bij andere trainingsmethodes niet altijd het geval is. Bij deze trainingsmethode kan je ook veel preciezer belonen. Wanneer ze goed gedrag vertonen klik je en dan weten ze wat ze net deden ook het goede gedrag is.

Bij andere methodes kan het zijn dat de hond zit en op het moment dat jij ‘good boy’ of ‘braaf’ zegt, recht gaat staan en denken ze dat direct rechtstaan achter de zit goed is. Dus ze zullen dit gedrag meer toepassen.

Het is belangrijk dat je je hond gaat corrigeren wanneer ze slecht gedrag vertonen. Met corrigeren bedoel ik niet straffen. Je leidt je hond zodat ze het goede gedrag vertonen. Laten we een voorbeeld geven.

Straffen: Je bent aan het wandelen met je hond en hij trekt hard aan de lijn om te snuffelen. Ook al zeg je dat hij dit niet mag doen en naar jou moet komen, hij luistert niet. Je snakt hem boos naar je toe en je roept op hem dat hij dat niet mag doen. Dit is straffen.

Corrigeren: Hetzelfde scenario. Je bent aan het wandelen en je hond trekt. Je laat je hond naar je toe komen door hem rustig binnen te hengelen. Nu houd je hem dicht bij jou en iedere keer dat hij trekt geef je een klein snakje naar rechts. Zo verliest hij zijn balans en hij zal iets trager wandelen. Dit is corrigeren.

Vanaf de leeftijd van 8 weken kan je al beginnen met de clickertraining en het is ook een prima methode om een oudere hond nieuwe commando’s te leren.

pup

3. Wat heb je nodig voor de clickertraining

Voor de clickertraining heb je niet zo veel nodig. Een clicker, trainingssnoepjes en heel veel goesting. Indien je dit wenst kan je voor het gemak ook een beloningstasje gebruiken waar je de trainingssnoepjes in kan doen om zo de beloning snel te kunnen geven.

4. Voor je begint met deze training

Voor je begint met de clickertraining begin je met de voertraining. Je geeft je pup of hond al zijn voer (korrel per korrel) dat je normaal geeft uit de hand. Ze hoeven hiervoor nog niets te doen. Je geeft ze alleen geen voer als ze blaffen of tegen je aanspringen. Je laat ze het voer dat eventueel op de grond valt niet op eten. Indien je dit toelaat zal je hond meer en meer op de grond gaan snuffelen om te kijken of ze daar niet sneller hun voer kunnen krijgen. De voertraining duurt ongeveer 3 tot 5 dagen.

Korrel per korrel geef je je hond zijn voer. De redenen dat je zijn voer moet gebruiken en geen trainingssnoepjes zijn, omdat je hond te dik zou worden en door een teveel van ongezonde beloningssnoepjes kan het zijn dat je hond de diarree zou krijgen.

Vanaf dat hij door heeft dat hij echt al zijn voer uit je hand krijgt, begin je met het gebruiken van de clicker. Hierover krijg je meer info bij het volgende puntje. Door de voertraining zullen er veel gedragsproblemen zoals blaffen en trekken aan de lijn verbeteren en zal je hond meer aandacht hebben voor jou als baasje.

5. De clickertraining stap voor stap uitgelegd

Nu je de voertraining hebt toegepast is het tijd voor de clickertraining. Vanaf nu zul je de clicker gebruiken.

5.1  Link leggen tussen de clicker en de beloning

Om de link te kunnen gaan leggen tussen de clicker en de beloning doen we hetzelfde als bij de voertraining. Korrel per korrel geven we al zijn voer uit de hand. Het enige wat er nu bijkomt is het klikken met de clicker net voor je zijn beloning geeft.

Je klikt met de clicker en dan geef onmiddellijk zijn beloning. Je wilt dat je hond de link legt tussen het klikgeluid en de beloning, dus moet je zijn beloning direct kunnen geven achter de klik. Blijf altijd bij dezelfde clicker en beloning. Gebruik dus nooit een andere clicker want elke clicker klikt anders. Ook is het zeker niet de bedoeling om hem de ene keer met voer te belonen en de andere keer met je stem.

Om te testen of je hond de link heeft gelegd, kan je eens klikken wanneer hij een beetje weg van je loopt. Als hij dan direct blij naar je toe komt, is het eerste deel van de clickertraining geslaagd. Doe dit wel alleen om te kijken of je hond snapt wat de klik betekend en gebruik dit NIET om hem naar je toe te lokken als hij eens weg zou lopen. Anders beloon je hem voor het weglopen.

Clickertraining

5.2  Focus verleggen van het voer naar het baasje

In deze fase van de clickertraining willen we niet meer dat de hond aandacht heeft voor het voer, maar voor het baasje. Dit is echt een leuke fase en je zal zien dat je hond sneller leert dan ooit.

Om de focus naar jou te verleggen sta je recht met je hond voor je. Het is de bedoeling dat je hond naar jou kijkt en op dat moment klik je en geef je zijn beloning. In het begin kan het wat lang duren voordat je hond rustig is en naar jou kijkt, maar je moet geduld hebben. Je hond zal jou zeker wel eens aankijken. Timing is in deze fase van cruciaal belang.

Om zeker te weten dat je hond naar jou kijkt en niet naar je hand waar hij het voer uit krijgt, houd je je armen verder van je lichaam zodat je duidelijk het verschil ziet tussen het kijken naar je hand en het kijken naar jou. Wanneer je hond naar je kijkt stel je de klik nog even uit en als hij blijft kijken dan klik je. Indien hij wegkijkt, begin je gewoon opnieuw met de oefening.

Wanneer je hond dit al goed door heeft kan je het hem moeilijker maken. Doe deze oefening opnieuw, maar dan met voer in je hand. Om het nog moeilijker te maken kan je ook je armen bewegen. Indien hij naar je blijft kijken klik je en geef je zijn welverdiende voer.

Wat ook een hele uitdaging voor je hond is, is het trainen op verschillende plaatsen. Ze zijn hier heel gevoelig aan, maar het is wel heel belangrijk dat je met je hond in alle situaties en omgevingen kan trainen. Vaak moet je als je op andere plaatsen gaat trainen een stapje terug doen.

Indien je hond dit uitstekend doet is het belangrijk dat je hem echt toont dat je blij bent. Geef hem niet alleen zijn voer, maar streel hem eens goed of neem zijn favoriete speeltje erbij.

De ultieme uitdaging bij deze fase is je hand met zijn beloning net voor zijn neus openhouden en als hij je blijft aankijken kan ik je zeggen dat je deze fase met een groot succes hebt afgerond.

5.3 Een hond die in alle situaties naar jou luistert

Nu willen we dat je hond in elke omgeving en situatie aandacht voor jou heeft. Dit doe je door van zijn voer over te schakelen op trainingssnoepjes die je hond heel graag heeft. We geven zijn voer dus niet meer als beloning, maar zijn favoriete snoepje.

In deze fase blijf je dezelfde oefening doen als in de vorige fase, alleen train je nu op verschillende  locaties, meer afleiding zoals andere honden, roepende mensen, andere dieren,… Ook stel je de klik nog wat langer uit.

Indien je hond teveel afgeleid is, begin je met weinig afleiding en bouw je weer op. Als je hond nu altijd aandacht voor jou heeft in elke omgeving en situatie is de clickertraining geslaagd.

Nu kan je de clicker gebruiken om je hond andere oefeningen aan te leren. Wanneer je hond de oefening goed doet, klik je en geef je hem zijn beloning. Werk in stapjes. Eest klik je als je hond al een deel van de oefening doet of bijna helemaal goed doet.

Je wil altijd opbouwen, dus klik later pas als hij de oefening al helemaal doet of perfect uitvoert. Wanneer je hond de oefening goed beheerst kan je pas klikken nadat hij de oefening enkele keren heeft uitgevoerd. Je bent de clicker voor deze oefening langzaamaan aan het afbouwen totdat je hem niet meer gebruikt voor die bepaalde oefening.

Een commando aan de oefening koppelen gaat als volgt: Je hebt de oefening al vaak herhaald. Nu zeg je het commando wanneer je hond de oefening gedaan heeft en klik je. Na een paar trainingssessies zeg je het commando voor dat hij de oefening doet. Om te testen of je hond de koppeling gemaakt heeft tussen het commando en de oefening, zeg je het commando tijdens dat je hem een andere oefening aan het leren bent of aan het herhalen bent.

Mechelse Herder training

5.4  De fase waar je hond wil dat je klikt

In deze fase kan het zijn dat je hond wil dat jij gaat klikken. Je hebt hem bijvoorbeeld de apporteeroefening aangeleerd. Nu kan het zijn dat hij vanzelf zijn bal of blok zal gaan halen en hem naar je brengt zodat je zal gaan klikken. Dit is natuurlijk niet goed, want dan doet je hond zijn eigen willetje om een beloning te krijgen.

6. Moet ik dan mijn hele leven met een clicker rondlopen

Neen, dat is zeker niet de bedoeling van de clickertraining. Deze methode is enkel om een oefening aan te leren. Wanneer je hond deze oefening goed beheerst begin je met het afbouwen van de clicker voor deze oefening. Als hij deze oefening goed blijft doen moet je geen clicker meer gebruiken voor die oefening.

7. Waar je zeer goed op moet letten bij deze trainingsmethode

Het is belangrijk dat je bij deze methode altijd een beloning geeft na de klik. Je hond moet er zeker van zijn dat hij altijd een beloning krijgt na de klik, ook als de clicker in je broekzak per ongeluk afgaat.

Bij het focussen op jou en niet op zijn voer is het belangrijk dat jij mooi rechtstaat en de hond voor je zit. Jij mag zeker niet over de hond buigen.

8. Video’s die de clickertraining uitleggen

Video 1:

Video 2:

Video 3:

De video’s zijn gemaakt door Edwin Frakking, de oprichter van Hondenschool online. Hij legt in deze video’s zeer duidelijk uit hoe de clickertraining werkt.

Mogelijk interessante artikels:

Vragen?

Indien je nog vragen hebt kan je deze hier zeker stellen. Wij proberen alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *