Je pup socialiseren! Dit is heel belangrijk!!

Wat is socialisatie?

Liggende hond

Het socialiseren is je pup laten wennen aan zaken die je hond later mogelijks kan tegenkomen. Je laat hem wennen met mensen, dieren, plaatsen, geluiden en verkeer.

Je wilt hem namelijk op een positieve manier laten wennen aan deze zaken. Hierdoor zal hij zich later veel meer op zijn gemak voelen.

Laat je hond ook altijd het tempo bepalen, wanneer jij hem te veel pusht en te veel wilt laten doen, dan zal hij trauma’s oplopen.

Wanneer begin je met je pup te socialiseren?

De primaire socialisatie periode begint ongeveer wanneer de pup 3 weken oud is tot dat hij ongeveer 12 weken oud is. De eerste weken begint de fokker met de socialisatie. Dan wennen ze aan geluiden in huis, gesprekken van mensen, andere pups,…

Wanneer jij de pup in huis neemt laat je hem eerst wennen aan je eigen huis en gaat dan ook direct aan de slag met het socialiseren buitens huis.

Let wel op! Ga na dat hij 12 weken is zeker door met de socialisatie.

Na die 12 weken begint hij meer angst te krijgen en is het ook iets moeilijker om te socialiseren, maar dit is geen enkel probleem zolang hij het op zijn tempo kan doen.

Pup socialiseren met…

Socialiseren met mensen.

Wanneer je je hond socialiseert met mensen moet je proberen om de pup met zoveel mogelijk verschillende soorten mensen in contact te laten komen.

Denk maar aan het socialiseren met kinderen. Je wilt graag dat je hond goed kan omgaan met kinderen, dan moet je hem of haar vaak meenemen naar plaatsen waar veel kinderen zijn.

Socialiseren met dieren.

Een handige tip om je pup te socialiseren met andere honden is gaan naar een hondenschool waar je samen traint met andere baasjes met pups. Het nadeel hiervan is dat jonge honden vaak wat wilder zijn dan oudere honden.

Het socialiseren met oudere honden is ook zeker goed mits het juist gebeurd.

Het best is dan om je pup te socialiseren met een hond dat je kent en waarvan je weet dat het een rustige hond is die normaal gedrag vertoont tegenover andere honden.

Wil je je pup socialiseren met andere honden bij je thuis? Lees dan zeker eens Nieuwe pup de eerste nacht en paar dagen (link plaatsen) onder het kopje je pup introduceren met je andere hond(en). Het is zeker eens de moeite waard om te lezen.

hond socialiseren met andere hond

Je pup socialiseren met plaatsen.

Aan je huis zal je pup snel wennen, omdat hij er (bijna) altijd is. Het is belangrijk om af en toe eens mensen naar je huis te laten komen zodat je pup het normaal vindt dat er mensen over de vloer komen. Doe je dit niet zou het kunnen dat hij later zal proberen zijn territorium te verdedigen wanneer er visite komt.

Probeer ook om soms eens bij iemand anders thuis te gaan met je pup, zo voelt hij zich ook comfortabel bij andere mensen thuis. Hoe meer plaatsen je je pup laat zien, hoe rustiger hij zal worden bij het zien van nieuwe plaatsen. Ze zijn het dan gewoon om vaak eens iets nieuws te zien. Maar OVERHAAST HET NIET.

Neem je pup daarom mee naar verschillende plaatsen zoals naar de markt, het treinstation, een bus plaats, een bos, het strand,…

Hoever mag je wandelen met een jonge pup?

Je moet wel weten dat je met een jonge pup geen grote afstanden mag afleggen. Wanneer een pup tussen de 2 en 8 maanden is kan je je baseren op het volgende:

  • Je jonge pup mag tot 4-5 keer per dag gaan wandelen. De maximumduur per wandeling hangt af van hoe oud je pup is.
  • Om te weten hoelang je met een pup mag wandelen vermenigvuldig je zijn leeftijd in maanden met 10. Bijvoorbeeld: een pup van 4 maanden: 4*10= maximum 40 minuten per wandeling.

Indien de pup tekenen van vermoeidheid toont voor de maximum duur stop je best met wandelen en laat je hem wat rusten.

Bij het socialiseren van een pup komt dus best wel wat kijken en je moet er veel tijd insteken. Later zullen zowel je pup en jijzelf je dankbaar zijn dat je hem goed hebt gesocialiseerd.

hond en baasje aan strand

Veel voorkomende fouten bij het socialiseren van je pup.

Je hond te veel dwingen.

Wanneer je je pup te veel dwingt om zoveel mogelijk prikkels op te doen kan het zijn dat hij zich niet comfortabel gaat voelen bij deze nieuwe prikkels, maar dat deze hem daardoor zullen traumatiseren.

Doe het dus rustig aan op het tempo van de pup.

Te weinig contact met kinderen.

Een veel voorkomende fout is dat je pup niet genoeg gesocialiseerd wordt met kinderen. Het is van cruciaal belang dat deze socialisatie goed gebeurt wanneer je wilt da je hond goed om kan gaan met kinderen.

Kinderen gaan anders om met honden dan volwassenen dat doen. Ze raken de honden wat meer aan en maken soms bedreigende bewegingen voor de hond.

Let wel op: Laat nooit een hond alleen met kleine kinderen. Zelf wanneer die goed gesocialiseerd is.

Niet genoeg gesocialiseerd met prooidieren.

Laat je pup kennis maken met prooidieren zoals konijnen en schapen. Heel wat mensen vergeten dit. Het is enorm belangrijk dat je dit doet, want je wilt niet dat je hond later een konijn of een schaap dood bijt.

Wanneer dit prooigedrag ontstaat is het moeilijk te verhelpen. Laat je pup dus zeker kennismaken met deze dieren.

Niet genoeg contact met verschillende soorten honden en mensen.

Een grote fout die mensen maken is het niet genoeg kennis laten maken van je pup met verschillende andere mensen of honden.

Wanneer een hond niet gewend is aan verschillende rassen kan er miscommunicatie zijn tussen je pup en andere honden. Een ander ras communiceert bijvoorbeeld anders door een andere lichaamsbouw. Deze miscommunicatie kan zorgen voor angsten voor andere honden.

Ook het kennismaken met verschillende soort mensen is belangrijk. Wanneer hond eenkennig wordt door hem niet goed te socialiseren met verschillende mensen kan er een angst ontstaan voor bijvoorbeeld mensen met een bril, mensen in een rolstoel, mensen met een andere huidskleur, hele grote mensen etc.

Mensen je pup laten aaien over straat.

Wanneer je een pup hebt willen mensen op straat vaak je pup strelen. Ze aaien hem net wanneer je pup tegen hen aanspringt. Zo denkt je pup dat het goed is om tegen mensen aan te springen, want ze krijgen aandacht wanneer ze dit doen.

Later als je hond dan volwassen is geworden zullen ze ook tegen de mensen springen en dat is niet de bedoeling.

Nieuwe pup de eerste nacht en paar dagen

Heb je een pup gaan halen bij een goede fokker? Hoeraaa, je hebt één van de beste beslissingen in je leven gemaakt.

De eerste dagen zijn altijd wel wat wennen voor jou en je pup. Daarom hebben wij voor jou een artikel geschreven hoe je dit het beste aanpakt.

Klik HIER om naar het artikel te gaan.

Labrador handboek

Heb jij een labrador of ben je van plan een labrador te kopen en wil je die goed opvoeden zonder veel geld uit te geven aan te dure cursussen?

Ontdek in het labrador handboek hoe je van je labrador een geweldig luisterende hond kan maken!