Pup aan de lijn leren wandelen

Probeerde je al eens met je pup aan een lijn te wandelen, maar ging hij in protest? Wees gerust je bent zeker niet de enige. Dit gedrag van je pup is heel normaal. In dit artikel zullen we je leren hoe je je pup aan een lijn leert wandelen.

Problemen die velen ondervinden zijn: “Mijn pup trekt tegen”, “Pup bijt op de lijn”, “Pup loopt niet mee en gaat zitten”. Vertoont jouw pup dit gedrag, dan ben je hier zeker aan het juiste adres.

Er zijn heel wat mensen die van de fokker komen en direct al willen wandelen met hun nieuwe pup. Dit is natuurlijk verkeerd. Zoveel nieuwe prikkels kan je pup nog niet aan. Wij raden aan om je pup, indien mogelijk, de eerste 2 dagen los, zonder halsband en riem, in de tuin te laten lopen.

Wat kan je verwachten van dit artikel:

  • Hoe doe je voor het eerst zijn halsbandje aan?
  • Pup leren wandelen aan de lijn in vertrouwde omgeving
  • Gaat alles goed in vertrouwde omgeving? Nu voegen we extra afleiding toe.
  • Hoelang mag je met je pup wandelen

Hoe doe je voor het eerst zijn halsbandje aan?

De beste manier om je pup zijn halsbandje voor het eerst om te doen, is hem met zijn rug naar je toe laten zitten. Jij kan bijvoorbeeld op een stoel of bankje zitten met je pup tussen je benen. Zo kan je pup nergens naar toe en heeft hij ook veel minder stress. Het halsbandje mag zeker niet te strak zitten, maar zeker ook niet te los. Controleer of je 2 vingers tussen je pup zijn nek en het halsbandje kan steken en of deze niet over zijn kopje kan, want daar zijn ze echte experts in.

Laat je pup een paar dagen met het halsbandje rondlopen. Wij raden wel aan hem ’s nachts af te doen. Hij zal in het begin zeker aan het halsbandje krabben, want in het begin is dit wat irritant voor hem.

Pup leren wandelen aan de lijn in vertrouwde omgeving.

Eenmaal je pup het halsbandje gewoon is zijn we klaar voor stap 2. Je puppy in een vertrouwde omgeving aan het lijntje leren wandelen. Bij mooi weer kun je dit in de tuin doen en bij minder weer kun je dit binnenshuis doen. Voor deze stap heb je niet veel plaats nodig.

Toon aan je pup aan dat jij wat lekkers hebt en als hij komt dat hij ook veel knuffels krijgt. Geef hem wat beloningssnoepjes en speel wat met je pup. Wanneer je pup weet dat jij wat lekkers bij je hebt is het tijd om een lijntje aan te doen.

Wanneer je pup gaat zitten of tegentrekt, buig je door je knieën en lok je pup. Als hij naar je toekomt, sta je recht en loop je verder. Als je pup een paar stappen meewandelt, beloon je hem met een beloningssnoepje en een dikke knuffel. Laat je pup weten dat wat hij nu doet super goed is. Als je pup niet meewandelt en in protest gaat, buig je terug door je knieën en lok je hem naar je toe totdat het lukt. Ook kan je in plaats van beloningssnoepjes zijn favoriete speeltje gebruiken om hem te lokken en samen mee te spelen.

In het begin kan dit een tijdje duren voordat je pup naar je toekomt, maar éénmaal hij het door heeft zal dit snel gaan.

Gaat het allemaal niet zo snel. Dat is geen enkel probleem. Rustig blijven en alles zal goed komen. Verlies je je geduld en trek je je pup gewoon mee, dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan bij je pup en dat wil je zeker voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. 😉

Doet je pup dit al goed kan je het aantal stappen verlengen. Onthoud wel: een pup is nog maar een baby en dat moet nog niet perfect gaan. Hou het leuk, speel met je hond en beloon hem. Blijven oefenen en je komt er!

Gaat alles goed in vertrouwde omgeving? Nu voegen we wat extra afleiding toe.

Wanneer alles in vertrouwde omgeving vlot gaat, kunnen we overschakelen naar een omgeving met iets meer afleiding. Zorg wel dat het een plaats is met niet veel afleiding. We willen dit in stapjes opbouwen. Gaat je pup in deze omgeving terug in protest, volg dan de stappen zoals we hierboven hebben besproken: Buig door je knieën, lok je pup, zet een paar stappen en beloon. Geef je pup zeker de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. Gaat het na veel oefenen goed, probeer dan in een omgeving met nog meer afleiding. Gaat je pup te vaak in protest? Dan kan het zijn dat hij er nog niet klaar voor is. Ga dan een stapje terug en probeer later opnieuw. Rustig blijven is de boodschap.

Het is de bedoeling dat je pup aan alles went. Denk maar aan fietsers, auto’s, andere honden, sirenes, … Dit heet het socialiseren.

Hoelang mag je met je pup wandelen?

Een pup is nog heel jong en mag je zeker niet overbelasten. Je mag dus niet oneindig lang met je pup wandelen. Wij raden aan om maximaal 5min per maand dat je pup is per keer te wandelen. Met maximaal 4 wandelingen per dag.

Simpeler uitgelegd:

5min * leeftijd in maanden= aantal minuten per wandeling

vb: pup van 3 maanden oud: 3*5 is 15, dus met deze pup mag je maximaal 15minuten per keer wandelen. Je mag tot 4 keer per dag wandelen met je pup.

Proficiat!!!! Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en dat wil zeggen dat jij nu alles weet wat je nodig hebt om je pup aan een lijn te leren wandelen. Moesten er nog vragen en opmerkingen zijn, je kan deze hieronder stellen.