Hond beschermen tegen de hitte

Hond aan strand

De zomer is een geweldige tijd om buiten te genieten van het weer, maar de hoge temperaturen brengen ook een extra zorg mee voor je hond. In de zomer is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te nemen om je hond te beschermen tegen de hitte. In dit artikel geven wij enkele tips mee wat je moet doen en moet vermijden om je hond veilig en gezond te houden tijdens deze warme maanden. De laatste tip heeft al veel levensbedreigende situaties voor honden voorkomen.

’s Ochtends en ’s avonds uitlaten

Probeer de lange wandelingen in de vroege ochtend of late avond in te plannen. Dit zijn de minst warme momenten van de dag en is er vaak veel schaduw te vinden. Je kan je hond overdag wel in de tuin laten als hij dat wil, maar zorg er dan zeker voor dat er genoeg schaduw voorzien is. Het is belangrijk dat je hond altijd terug naar binnen kan om verkoeling op te zoeken. Op warme dagen is het ook aan te raden om fysieke inspanning zoveel mogelijk te beperken.

Vermijd warmte absorberende grond tijdens het wandelen

Zelf heb je het waarschijnlijk al eens meegemaakt dat je op je blote voeten aan het wandelen was op een warme dag en je loopt plots over heet asfalt. Niet echt een groot plezier! Dit geldt ook voor je viervoeter. Zorg ervoor dat je niet over warmte absorberende grond wandelt. Asfalt, zand en kunstgras zijn enkele voorbeelden van warmte absorberende grond. Je kan altijd checken of de ondergrond niet te warm is door je handpalm een vijftal seconden op de ondergrond te leggen en als het te warm is, vermijd deze ondergrond dan zeker!

Hydratatie is van uiterste belang

Ook honden moeten veel drinken op warme dagen. Je hond moet altijd toegang hebben tot water om te drinken. Neem tijdens het wandelen een fles water mee, zodat hij zich kan hydrateren. Deze drinkfles is heel gemakkelijk mee te nemen en om uit te drinken tijdens je uitstapjes of wandelingen met je hond.

Hond verkoelen

Honden koeling zich meestal af door te hijgen, maar jij kan hen hier ook bij helpen. Je kan bijvoorbeeld water speeltjes gebruiken, hem een hondenijsje geven, een kinderbadje vullen met water waar hij in kan en zoveel meer. Wil je graag meer weten hoe je je hond kan afkoelen lees het volgende artikel dan zeker: MIJN HOND KOEL HOUDEN IN DE ZOMER: WAT KAN IK DOEN?

Laat je hond NOOIT alleen in de auto

Dit is een heel belangrijke tip! Veel baasjes onderschatten het feit dat de temperatuur in de auto snel kan stijgen. Jammer genoeg zijn er al veel kritieke situaties geweest doordat baasjes hun honden in de auto laten. Het maakt niet uit of de auto nu in de schaduw staat en de ruit op een kier staat. Het wordt enorm heet in een auto. Hieronder zie je hoe warm het kan worden in een auto na 10 minuten en 30 minuten.

Wat moet je doen als je een hond in een hete auto ziet zitten? Kijk of je het baasje kan vinden. Vind je die niet, bel dan naar de politie. Blijf bij de auto tot de politie ter plaatse komt en indien je ziet dat het beestje echt afziet en de politie is er nog niet, kan je de ruit inslaan om hem te bevrijden. Zorg er wel voor dat je meldt aan de politie dat je het raam zult inslaan indien men niet snel genoeg ter plaatse is. Het gevaar is dat de eigenaar een schadevergoeding van je zouden eisen. Bij het zien dat het dier lijdt zou je normaal een sterke zaak moeten hebben moest het ooit zo ver komen.

Wil je het volledige artikel lezen over wat je moet doen als een hond in een snikhete auto opgesloten zit, klik dan op de link hieronder. Bron: HLN.be

Heb je nog andere tips om je hond te beschermen tegen de hitte, laat het ons dan zeker weten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *