Hoeveel kost een hond?

Hoeveel een hond kost hangt af van meerdere factoren zoals het ras, de grootte, of het je eerste hond is, de gezondheid van je hond en de levensstijl. We zullen je hierover zo goed mogelijk proberen te informeren. Doordat ieder zich in een verschillende situatie bevindt, kan het zijn dat je meer of minder kosten zult hebben dan hier wordt aangegeven.

Aankoop van een hond

Je hebt twee mogelijkheden bij het aankopen van een hond. Je kunt een hond adopteren uit een dierenasiel of een pup kopen bij een goede fokker.

Aankoop bij een goede fokker

Niets is zo leuk als je pup ophalen bij de fokker en mee naar huis brengen. Je wilt natuurlijk zeker dat je een pup mee naar huis brengt van een goede fokker. Er bestaan spijtig genoeg ook broodfokkers die pups verkopen die ziektes kunnen hebben of waar de honden in zeer slecht behandeld worden. Het is dan ook zeker van belang dat je dit soort fokkers niet steunt. In het artikel ‘hond kopen’, geven we enkele tips hoe je een goede fokker kan vinden, zodat je kansen op een gezonde pup vergroot worden.

Indien je een pup koopt bij een fokker, dan betaal je meestal ook veel meer dan dat je een hond adopteert uit een asiel. De aanschafprijs van een pup verandert sterk. Voor een rashond vragen ze ongeveer €500-€1000, afhankelijk van het ras. Voor een kruising betaal je normaal veel minder.

Hond adopteren

Een tweede mogelijkheid om een hond uit het asiel te halen. Hoe jammer het ook is, er worden nog altijd veel honden naar het asiel gebracht doordat baasjes het te druk hebben, allergieën, onvoldoende opvoeding, ze worden achtergelaten,… Wil je een iets oudere hond en een goede daad verrichten, dan is een hond adopteren uit een asiel zeker een goede keuze. Elke hond verdient een goede thuis en daar kun je dus bij helpen. Bovendien kost een hond uit een asiel veel minder dan bij een fokker. Voor een hond uit een asiel zul je ongeveer €100-€300 betalen.

Nodige spullen

Wanneer je voor het eerst een baasje wordt van je nieuwe beste vriend, dan heb je enkele spullen nodig. Is dit niet je eerste hond, dan is er een grote kans dat je nog enkele van deze spullen hebt liggen.

Bench

Een bench in huis halen kan veel voordelen bieden voor je hond. Het is een veilige plek voor je hond. Een bench kan meerdere functies hebben zoals als slaapplaats, plaats om tot rust te komen als hij overprikkeld wordt (vooral bij pups), als plaats om niet gestoord te worden,… Een bench moet leuk zijn voor een hond, zodat hij er tot rust kan komen. Een fout die veel mensen maken is hem naar zijn bench te sturen als hij ‘stout’ is.

Je hebt benchen in veel verschillende formaten. Zoek daarom een bench die groot genoeg is, waar je hond zich comfortabel in zult voelen. Voor een bench (afhankelijk van de grootte) betaal je gemiddeld tussen de €25 en €100.

Speeltjes

Elke pup heeft natuurlijk speeltjes nodig waar hij zich mee kan bezig houden. Misschien ken je het wel: je pup die bijt op alles wat hij/ zij ziet. Of het nu schoenen zijn, blaadjes papier of planten zijn, hij heeft het in zijn bekje. Door middel van speeltjes kun je zijn aandacht verleggen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van puppy speelgoed.

Ook oudere honden hebben behoefte aan speelgoed waar ze zich mee kunnen bezighouden. Denk maar aan een kong, ballen, apporteer speelgoed en kauwspeelgoed. Hoeveel je betaalt voor hondenspeelgoed hangt er natuurlijk van af hoeveel speeltjes je voor je liefste viervoeter koopt.

Water en voerbak

Wat je hond zeker nodig heeft, is een water en voerbak om uit te kunnen eten en drinken. Het is belangrijk dat je hond altijd toegang heeft tot vers water. Voer en drinkbakken heb je in verschillende soorten. De meeste voorkomende zijn de normale metalen:

Daarnaast kun je ook kiezen voor een anti-knoei drinkbak voor als je hond moeite heeft met drinken zonder het hele huis nat te maken of een voerbak tegen het schrokken.

Voor een voer en drinkbak betaal je ongeveer €30.

Halsband en riem

Om geweldige wandelingen met je favoriete viervoeter te maken, heb je natuurlijk een halsband en riem nodig. Voor pups heb je een kleine halsband nodig en voor volwassen honden een grotere. Wanneer je hond volwassen is kan je ook voor een tuigje gaan. Aan halsbanden en riemen ben je gemiddeld €30-€40 kwijt. Wanneer je al een hond gehad hebt van dezelfde grootte, dan kan je deze riemen en halsbanden gebruiken.

Hondenkussen en hondenmand

Een hondenkussen heb je nodig om in de bench te leggen. De prijs voor een hondenkussen hangt af van de grootte die je nodig hebt. De prijs van hondenkussens varieert zeer sterk van €30-€100. Naast hondenkussens zijn hondenmanden heel geliefd. De prijzen van hondenmanden variëren net zoals bij hondenkussens ook heel erg.

Verzorgingsspullen

Het is vanzelfsprekend dat het belangrijk is om je hond goed te verzorgen. Hieronder zullen we een aantal van de belangrijkste verzorgingsspullen bespreken die je nodig hebt om je hond te onderhouden.

Eerst en vooral heb je een goede hondenkam of borstel nodig om de vacht van je hond te verzorgen. Afhankelijk van de soort hond die je hebt, zal de vacht van je hond verschillende verzorgingsbehoeften hebben. Honden met een langharige vacht moeten bijvoorbeeld meer gekamd worden dan honden met een korte vacht. Dit om knopen te verwijderen en om de vacht te verzachten.

Daarnaast heb je ook hondenshampoo nodig om de huid en vacht van je hond te reinigen. Er zijn verschillende soorten hondenshampoo op de markt, kies een shampoo dat geschikt is voor het type vacht van je hond. Bijvoorbeeld, Langharige honden, hebben vaak een speciale conditioner nodig om de vacht te verzachten en knopen te verwijderen. Sommige shampoos zijn goed voor zowel langharige als kortharige vachten zoals deze hieronder. Het is een pH-neutrale shampoo die geen alcohol en andere irriterende chemicaliën bevat.

Een andere belangrijke verzorgingsspullen voor honden zijn tandenborstels en tandpasta. Net als bij mensen, is het belangrijk om de tanden van je hond regelmatig te poetsen om tandplak en tandbederf te voorkomen. Er zijn speciale hondentandpasta’s op de markt die veilig zijn voor honden om te slikken. Poets de tanden van je hond regelmatig om rottende tanden en tandpijn te voorkomen.

Verder heeft een hond ook baat bij regelmatige nagelverzorging. Het is belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en pijn veroorzaken aan de poten van je hond. Gebruik hiervoor een nagelknipper speciaal voor honden.

Dit zijn de spullen die je nodig hebt bij het aanschaffen van je eerste hond. Wie deze spullen al in huis heeft, bespaart dus heel wat kosten.

Training

Het trainen met je pup of hond is fantastisch om te doen. Als je het op de goede manier doet, zullen jullie het beiden geweldig vinden en een extra goede band creëren. De clickertraining is een positieve en effectieve manier van trainen om het trainen met je pup tot een succes te brengen. Wil je meer weten over de clickertraining? We helpen je dan zeker verder aan de hand van dit artikel.

Om de basiscommando’s te leren aan je hond aan de hand van de clickertraining heb je het volgende nodig: een clicker en trainingssnoepjes of voer. Wil je je hond wat uitdaging geven en met hem voorbeeld agility beoefenen, dan kun je wat extra agility materiaal nodig hebben. Een clicker kost gemiddeld €8.

Terugkerende kosten

Naast de éénmalige kosten heb je ook terugkerende kosten zoals hondenvoer, medische kosten, trainingssnoepjes, shampoo, tandpasta,…

Hondenvoer

De meest voor de hand liggende wederkerende kost is hondenvoer. Jouw hond moet ook eten om te kunnen groeien en om genoeg energie te hebben. De kost van het hondenvoer hangt af van het type voer dat je geeft en de hoeveelheid voer je hond nodig heeft. Over het algemeen kun je verwachten dat je tussen de €20 en €80 per maand aan voeding zal spenderen.

Wanneer je een grote hond hebt, zul je meer moeten spenderen aan voeding dan wanneer je een kleine hond hebt. Ook verschilt het prijskaartje tussen nat voer en droog voer. Een voorbeeld van nat voer zie je hieronder. Nat voer bevat meer smaak dan droog voer, maar kost ook iets meer. Een voorbeeld van droogvoer zijn de hondenbrokken van edgard en cooper. Deze kosten wat minder, kun je langer bewaren, maar bevatten ook minder smaak. Je kunt ook altijd kiezen voor een combinatie tussen nat en droog voer.

Opvoeding

Welke kosten heb je nu voor het opvoeden van je hond? Je kunt hierbij denken aan een puppycursus en trainingssnoepjes. Een goed getrainde hond is een gelukkige hond en een gelukkig baasje. Het is heel belangrijk om je hond goed op te leiden om zo het gewenste gedrag te verkrijgen. Wanneer je hond nog een pup is, is het aan te raden om met je pup een puppycursus te volgen. Zo’n cursus is een trainingsprogramma dat baasjes helpt bij het leren van basisvaardigheden en gehoorzaamheid van de pup.

Ook wordt er gefocust op het afleren van gedragsproblemen zoals bijten en blaffen. De basiscommando’s zoals zitten en liggen worden hierbij ook aangeleerd. Je kunt zo’n cursus volgen in groepsverband. Hiervoor betaal je dan ongeveer €50-€200 voor een reeks lessen. Je kan ook privétraining volgen. Dit kost dan ongeveer €60-€150 per sessie van één uur.

Het is natuurlijk belangrijk dat je naast de trainingen ook zelf thuis bezig bent met het trainen van je pup. Hiervoor kan je de clickertraining gebruiken. Gebruik je deze methode, dan heb je een clicker en trainingssnoepjes nodig. Train je hond goed en op een positieve manier, zo zul je latere gedragsproblemen kunnen vermijden.

Verzorging

De kosten die behoren tot de verzorging van je hond zijn bijvoorbeeld: de dierenarts, trimsalons, hondenshampoo, tandpasta en een tandenborstel.

Een van de grootste kosten die komen kijken bij het verzorgen van je hond zijn de dierenartskosten. Deze kosten zijn kosten voor medische behandeling zoals vaccinaties, jaarlijkse controles, gebitsreiniging, ontwormen, vlooien- en tekenbehandelingen en onvoorziene medische kosten. Afhankelijk van de behandelingen die moeten ondergaan worden en het aantal keren dat je de dierenarts een bezoekje moet brengen, mag je uitgaan van een kost van gemiddeld €100-€300 per jaar.

Het kan zijn dat je je hond af en toe naar een trimsalon brengt zodat je hond terug helemaal fris is. Trimsalons zijn vooral populair bij langharige hondenrassen zoals golden retrievers en cocker spaniëls. Ze bieden verschillende diensten aan zoals het knippen en trimmen van de vacht, het wassen van de hond, het schoonmaken van de oren, het knippen van de nagels en het verzorgen van de tanden. Afhankelijke van de tijd en werk dat nodig is om je hond te knippen betaal je ongeveer tussen de €30-€70 per beurt.

Eerder in dit artikel hebben we al enkele verzorgingsproducten besproken zoals hondentandpasta, een tandenborstel en speciale shampoo. Het is zeer belangrijk om je hond goed te verzorgen door vaak zijn tanden te poetsen. Hierdoor vermijd je tandvleesontsteking. Ook is het aan te raden om je hond om de 2-3 maanden eens te wassen om zijn vacht gezond en proper te houden. Daarnaast borstel je zijn vacht wel regelmatig. De regelmaat hiervan hangt af van het type ras.

Mogelijke extra kosten

Het is mogelijk om een verzekering te nemen op je favoriete viervoeter. Een huisdierenverzekering werkt op dezelfde manier als een ziektekostenverzekering voor mensen en dekt vaak medische kosten zoals dierenartsrekeningen, chirurgie, medicijnen en zelfs gedragsproblemen. Als je je dus zorgen maakt over de gezondheid van je hond en de medische kosten die daarbij komen kijken, kan het interessant zijn om eens te informeren over een huisdierenverzekering.

Een extra mogelijke kost is een hondenpension. Als je op reis gaat en je kan je hond niet meenemen, is er een mogelijkheid om je hond te laten verblijven in een hondenpension. Zij zorgen dan voor je trouwe vriend tot je terugkomt van reis. Ze zorgen voor de voeding, accommodatie, lichaamsbeweging en aandacht voor je hond. Een hondenpension biedt soms ook dagopvang voor je hond als je het overdag te druk hebt en ’s avonds keert je hond dan terug naar huis.

Kort samengevat

Als we dit artikel kort samenvatten kunnen we zeggen dat er twee soorten kosten zijn namelijk de éénmalige kosten en de terugkerende kosten. Hoeveel een hond nu werkelijk kost hangt van heel veel factoren af zoals het ras, de grootte, gezondheid en levensstijl. Een ruwe schatting van de totale kosten die je kunt verwachten gedurende je hond zijn hele leven is €7000-€14000 of meer. Denk dus zeker goed na als je een hond wilt aanschaffen. Een hond kost dus redelijk wat, maar persoonlijk is de liefde en vriendschap die je terugkrijgt van je hond veel meer waard dan wat ze kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *