Een Hond kopen? Dit is waar je op moet letten!

Een hond nemen is één van de beste beslissingen die je kan maken. Je hebt er veel plezier mee en het is je trouwe maatje. Hoewel veel mensen een hond willen kopen weten ze niet waar ze moeten beginnen. 

In dit artikel kom je te weten waar je zeker op moet letten zodat je je hond op de juiste plaats haalt.

Waar kun je een hond kopen?

Puppy kopen bij een fokker

Vanaf dat je een nest pups op de wereld zet ben je een fokker. Een puppy kopen bij een betrouwbare fokker is de beste plaats waar je je puppy kan kopen.

De vraag is nu natuurlijk hoe weet ik of het een goede fokker is of niet?

Op het internet staat veel juiste, maar jammer genoeg ook veel verkeerde info. We hopen je met dit artikel meer duidelijkheid te geven hoe je goede fokkers en slechte fokkers kan herkennen.

Nooit een pup kopen op 2e hands of marktplaats

Veel mensen zeggen dat je nooit een pup via 2e hands of via marktplaats mag aanschaffen. Dit is natuurlijk helemaal FOUT. Op deze platformen zijn er zowel goede als slechte fokkers te vinden.

Veel fokkers bieden de pups aan op 2e hands of op marktplaats, omdat ze zo veel meer mensen kunnen bereiken.  Omdat andere kanalen moeilijk zijn om veel mensen te bereiken gebruiken ze deze platformen.

Wil je een hond nemen via marktplaats of 2e hands, neem dan contact op met de fokker en vraag hem-haar om een afspraak te maken.

Beide ouders moeten aanwezig zijn

Velen zeggen dat zowel de moederhond als de vaderhond aanwezig moeten zijn. Dit is zeker geen waar. Dat de moederhond aanwezig moet zijn is zeker een vereiste.

De vaderhond moet niet aanwezig zijn. Meestal is het zo dat de reu bij een goede fokker niet aanwezig is. De goede fokkers zoeken een reu die bij de teef past en niet een reu die zo dicht mogelijk in de buurt is.

In sommige gevallen kan het zijn dat de reu aanwezig is en meestal komt dit, omdat er in een grote kennel enkele dekreuen gehouden worden.

Dus het is een vereiste dat de moederhond aanwezig is, maar de vaderhond moet niet aanwezig zijn, want het is mogelijk dat die ver van de kennel zit.

Bij een goede fokker kun je meerdere keren op bezoek

Dit is een hele belangrijke tip. Bij een goede fokker mag je meerdere keren langskomen om de juiste pup te kiezen. Houdt er wel rekening mee dat je ook niet te vaak langs gaat, want puppy’s hebben hun rust nodig.

Vooral wanneer het een groot nest is willen mensen vaak gaan kijken. Dit kan snel te veel worden voor pasgeboren puppy’s.

Een fokker laat meestal pas na twee à drie weken bezoek toe zodat de teef wat kan rusten.

Tips bij de afspraak

Maak eerst en vooral een afspraak bij de fokker wanneer je het nestje mag gaan bekijken. Eens je bij de fokker bent is het goed om op de volgende aspecten te letten:

Is de moederhond aanwezig? Als de teef niet aanwezig is, vraag je waarom niet. Een moederhond hoort bij haar pups te zijn. Dit kan een teken zijn dat er iets niet pluis is.

Wanneer de moederhond wel aanwezig is, kijk je hoe de moederhond reageert op haar pups en op jouw aanwezigheid. Wanneer ze agressief gedrag naar jou toe vertoont, is dit waarschijnlijk niet het nest waar je naar opzoek bent.

Waar bevindt het nest zich? Zitten de pups altijd binnen of mogen ze ook naar buiten. Het is belangrijk dat pups genoeg prikkels opvangen zodat ze al veel situaties hebben meegemaakt.

Het is heel goed als de pups in de huiskamer zitten en ook naar buiten mogen. Als het nestje alleen in een afgesloten omgeving ligt en ze komen met niet zo veel verschillende situaties in contact, is het beter om geen pup uit dat nestje te nemen.

Wanneer zou je de pup mogen ophalen? De beste tijd om de pup naar zijn nieuwe thuis te brengen is 7 à 8 weken na de geboorte. Zeggen ze een andere tijd, vraag dan zeker naar een goede onderbouwing.

Moet je een contract ondertekenen? Lees dit contract dan ZÉÉR goed door. Let zeker op de kleine lettertjes. Vraag bij voorkeur al op de eerste afspraak of je een contract zal moeten tekenen. Zo ja, vraag al eens het contract. Als je je pup hebt gevonden ben je zo blij dat je zou vergeten alles goed grondig door te nemen.

Het is wel het slimst om de onderhandeling op papier te zetten met een contract. Zo ben je zeker van je stuk als er iets zou gebeuren met de pup. Pas wanneer je akkoord bent met dit contract onderteken je het.

Europees dierenpaspoort. (blauwe boekje)

Wat is een Europees dierenpaspoort?

Een Europees dierenpaspoort is een officieel document dat het dier identificeert zoals dat ons paspoort ons identificieert. Dit ontvang je van de fokker.

Wat staat in het Europees dierenpaspoort?

In dit paspoort vind je de inentingen die de hond heeft gekregen met handtekening en stempel van de dierenarts en de datum.

Normaal gezien is er ook een ontvlooiings-en ontwormingsschema ingevuld. Is dit niet zo, informeer jezelf dan hierover bij de fokker.

Voordat de hond een leeftijd van 4 maanden bereikt moet de hond worden gechipt en worden geïdentificeerd door de dierenarts van de fokker. Dit moet zeker gebeuren voordat de pup van eigenaar verwisselt. (van fokker naar jou)

Dit chipnummer wordt in het paspoort vermeld.

Je hond op jouw naam zetten in plaats van op die van de fokker.

Je fokker dient dan ook jouw gegevens correct in te vullen op een formulier ‘wijziging van eigenaar’ en verstuurt dit naar www.dogid.be voor wie de hond in België koopt. Dit formulier zit bij de identificatiedocumenten die de fokker van de dierenarts krijgt.

Hond kopen in een asiel

Wil je een hond kopen in een asiel, dan verricht je een goede daad. Zowel voor je hond als voor jezelf, want dat geeft jezelf toch ook een zalig gevoel.

Hier zijn een paar goede redenen om een hond te adopteren uit een dierenasiel.

Je hebt heel veel keus. Dit is heel jammer, maar het is zo. In een dierenasiel heb je heel veel keus terwijl je bij een fokker vaak slechts één soort kan kiezen.

Je kunt ook beter hun karaktereigenschappen weten, omdat ze al een paar jaar oud zijn.

Er zijn daar zoveel experts. In een asiel zijn er veel experts die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken. Ze zullen zeker geen hond meegeven als ze denken dat het niet goed zal passen.

Ze willen de beste keuze voor jou en voor de honden. Ook wanneer je een hond hebt geadopteerd kun je ze nog altijd bellen voor advies. Ze kunnen jou bijvoorbeeld helpen de juiste cursus aan te schaffen om samen met je viervoeter te trainen.

De dieren zijn gezond. Veel mensen veronderstellen dat dieren uit het dierenasiel niet gezond zijn, maar dit is natuurlijk helemaal niet waar. Komen de dieren verzwakt of ziek aan bij het asiel, dan doen ze er alles aan om het dier er weer bovenop te helpen.

De dieren worden zeker gecheckt voor je ze mee naar huis neemt en zo ben je zeker dat je een gezond exemplaar meeneemt.

Wil je een goede daad verrichten? Adopteer dan zeker een hond uit het asiel. Je zult jezelf hier zoveel plezier mee doen en je nieuwe beste vriend ook.

Puppy kopen bij een particulier

Soms komt het voor dat iemand eenmalig en onbedoeld een nestje fokt. Als je een pup wilt nemen van een particulier kijk dan zeker goed of het geen broodfokker is, want dit wil je absoluut niet. Particulieren zetten meestal ook hun pups op 2e hands of op marktplaats.

Kijk dus zeker of er meerdere rassen worden aangeboden. Als dit zo is, koop dan zeker geen pup bij die persoon.

Wat je zeker ook moet doen is het telefoonnummer van de particulier opzoeken en vergelijken met die van andere adverteerders. Komen de telefoonnummers overeen? Koop je pup daar dan zeker ook niet.

Veel broodfokkers maken meerdere accounts om niet op te vallen. Je kunt het telefoonnummer ook vergelijken met die op de lijsten van broodfokkers.

Denk je dat de particulier GEEN broodfokker is en wil je een pup kopen? Maak dan een afspraak en volg de tips onder het kopje tips bij de afspraak.

Waar koop je je hond beter niet?

Koop nooit een hond bij een broodfokker. In dit artikel heb je al veel tips gekregen hoe je een broodfokker kan herkennen.

Denk je dat er sprake is van broodfok? Vertrek dan zeker zonder pup. De kans is heel groot dat je pup snel zal overlijden. 

Het komt soms voor dat pups uit de broodfok lijden aan parvo, een besmettelijke ziekte die andere honden via hun urine of ontlasting besmetten en dit kan tot de dood leiden.

Veel mensen kopen dan toch een pup bij een broodfokker, omdat ze medelijden hebben met de pups. Hierdoor blijven de broodfokkers bestaan.

Hoeveel betaal je als je een hond wilt kopen?

De aanschafprijs van een hond uit een asiel bedraagt € 100-€ 200. Hier zit alles er al bij: de chip, Europees paspoort en inentingen voor ziekten. Voor een rashond ligt dit wat hoger. Voor een kleine rashond betaal je rond de € 400 en voor een grote rashond kan dit oplopen tot meer dan € 1000.

Gemiddeld kost het onderhouden van een hond € 700-€ 1000 per jaar.

Dit is natuurlijk niets in vergelijking met wat je terugkrijgt van je hond.

Bedankt voor het lezen van dit artikel ik hoop dat je wat meer weet over het kiezen van de juiste plaats om je hond te kopen. Geniet van de vele toffe momenten samen met je viervoeter. Een hond aanschaffen zal een van de beste dagen in je leven worden.

Nieuwe pup de eerste nacht en paar dagen.

Heb je nu een hond gekocht bij de juiste fokker en wil jij meer weten hoe je de eerste nacht en paar dagen met je nieuwe pup moet doorbrengen?

Lees dan zeker ons volgend artikel.

Labrador handboek

Heb jij een labrador of ben je van plan een labrador te kopen en wil je die goed opvoeden zonder veel geld uit te geven aan te dure cursussen?

Ontdek in het labrador handboek hoe je van je labrador een geweldig luisterende hond kan maken!

Bronnen foto’s: