Alles over de Border collie honden

De Border Collie is een bekend hondenras over heel de wereld. Hij is een levendige, slimme hond die het meest geschikt is voor een leven op het platteland. Als hij wordt opgesloten zonder activiteiten, zal hij al snel ongelukkig en depressief worden. Wil je weten of dit ras iets voor jou is? Dat kun je hier ontdekken.

Op deze pagina vind je meer over:

Border Collie
  1. Het gedrag van de Border Collie
  2. Enkele specifieke uiterlijke kenmerken van dit ras
  3. Geschiedenis & oorsprong
  4. Voeding
  5. opvoeding
  6. Verzorging
  7. Meest voorkomende gezondheidsproblemen
  8. Weetje
  9. Grappige video: Border Collie

Het gedrag van de Border Collie

hond

Border Collies zijn actieve werkhonden die het meest geschikt zijn voor het buitenleven. Als ze worden opgesloten zonder activiteiten en gezelschap, zullen ze ongelukkig en depressief worden. Het ras is erg intelligent, leert snel en reageert goed op beloning met de stem.

Vanwege hun zogenaamde moedersinstinct, zijn ze beschermend naar hun gezin en territorium toe, en zijn het uitstekende waakhonden. Ze zullen de kinderen van het gezin bewaken. Hoewel ze goed overweg kunnen met kinderen en met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid, kunnen ze terughoudend en soms bijterig naar vreemden zijn. Ze happen dan naar de hielen op dezelfde manier als ze dat bij schapen zouden doen.

Enkele specifieke kenmerken van dit ras

Border Collie

De bordercollie is een middelgroot hondenras met een kortharige tot redelijk lange en dikke vacht. Hij heeft een dubbele vacht dat glad tot ruw aanvoelt. De meest voorkomende en ook gekende kleur van deze hond is zwart met wit. Maar eigenlijk kan de border zijn vacht in alle kleuren en patronen voorkomen.

De ogen variëren van bruin naar blauw en kunnen soms ook in twee verschillende kleuren optreden. De oren kunnen ook variëren, je hebt volledig rechtstaande oren, half hangende oren of volledig hangende oren. De mannetjes worden ongeveer

De Border Collie is van nature een nieuwsgierige hond die graag wil werken voor zijn baas. Hij is atletisch gebouwd, erg slim en heeft een groot uithoudingsvermogen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de Border Collie een uitstekende schapendrijver is.

Geschiedenis & oorsprong

Border Colllies zijn veehoeders en zijn gefokt voor het schapen-drijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden.

Border Collie schapen

Het ras komt oorspronkelijk uit de laagvlaktes en grenslanden van Groot-Brittannië en Schotland en gaat terug tot de 18e eeuw. Ze vermoeden dat de voorouders van de Border Collie andere soorten Collies waren, zoals de “Bearded Collie” en de Schotse Collie, en sommige rasgeschiedkundigen vermoeden dat er ook ooit eens met een spaniël is gekruist.

In de 19e eeuw werden Border Collies populair onder de Engelse adel. Tegenwoordig worden ze nog steeds als kudde-hond gebruikt maar zijn het ook gezinshuisdieren. Omdat ze gemakkelijk te trainen zijn, worden Border Collies ook als politie-, drugs- en explosieven-hond gebruikt, en worden ze ingezet bij zoek- en reddingsacties. Ze doen het ook goed als blindengeleidehond.

Voeding voor de Border Collie

Border Collie water

De Border Collie kan tot de middelgrote honden worden gerekend. Het zijn meestal zeer actieve honden die een grote behoefte aan energie hebben. Tijdens de groeifase van deze hond is het belangrijk dat de hoeveelheid energie goed is afgestemd op de hoeveelheid beweging. Als een pup teveel energie binnenkrijgt kan het er namelijk voor zorgen dat hij zijn eindgewicht te vroeg bereikt, wat slecht kan zijn voor de ledematen. Border Collie pups hebben daarnaast ook een op het dier afgestemde hoeveelheid mineraal-stoffen zoals calcium, fosfor, spoorelementen en vitaminen nodig.

Voedingsadvies voor puppy’s is gericht op het huidige gewicht van de pup en het verwachte eindgewicht als hij volwassen is. Als richtlijn hiervoor dient het gewicht van het ouderlijke dier van hetzelfde geslacht. Daarnaast speelt ook de mate van activiteit van een pup een rol in de hoeveelheid voeding.

Opvoeding van de Border Collie

Border Collie pup

Bij de opvoeding is het belangrijk dat de hond leert om rustig te zijn. Border Collies hebben van zichzelf de neiging om door te gaan, u zult de pup soms tot rust moeten dwingen. Border Collies zijn gevoelig voor uw stem, te hard straffen of te lang doorgaan met straffen zorgt ervoor dat de hond angstig wordt.

Ze dienen van jongs af aan goed gesocialiseerd te worden. Ze dienen ook gehoorzaamheidstraining te krijgen, om hun bijtgedrag en hun neiging om weg te lopen of achter auto’s aan te gaan in bedwang te helpen houden.

Verzorging van de Border Collie

Hond

Verzorging. De vacht van een Border Collie heeft niet veel verzorging nodig. U moet hem wel regelmatig borstelen en vooral letten op de plekken waar het haar langer is, zoals bij de oren en oksels en aan de achterpoten en staart. Kam dit uit zodat er geen klitten ontstaan.

Een goede verzorging is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw hond een gezond en gelukkig leven kan hebben.

Daarnaast kun je je hond ook controleren op problemen zoals vlooien en teken. Tevens is het ook een goed moment om de relatie tussen het jou en je Collie te versterken.

Meest voorkomende gezondheidsproblemen

Bellen en hond

Heup dysplasie (HD) is de meest voorkomende fysieke gezondheidsproblemen waar Border Collies mee te maken kunnen krijgen. Dit is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een variërende gradatie van losheid aan de heup en een gedeeltelijke verschuiving van de heup en een ernstige artritis.

Weetje over de Border Collie

Je zal het je misschien wel eens afgevraagd hebben, waar komt de naam ‘Border Collie’ vandaan?

Border Collies zijn gefokt op de grens van Engeland en Schotland, hier komt dus de ‘Border’ vandaan. De ‘Collie’ in de naam betekent ‘herdershond’.

Grappige video: Border Collie

Verder lezen