Alles over de Labrador Retriever

De Labrador Retriever of kortweg de Labrador is het populairste hondenras tot nu toe. Het hondenras loopt zoveel rond in België en Nederland dat het niet meer weg te denken is. Wil je meer weten over dit hondenras lees dan zeker verder.

Op deze pagina vind je meer over:

Labrador ligt
  1. Het gedrag van de Labrador
  2. Enkele kenmerken
  3. Oorsprong
  4. Verzorging
  5. voeding
  6. Aandachtspunten

Het gedrag van de Labrador Retriever

De Labrador Retriever is gekend als gezinshond. Het is een vriendelijk, lief en gevoelig beestje. Ook vindt hij het super om zijn tijd te spenderen met mensen. Een Labrador zal dus zelden boos of agressief zijn.

Een Labrador hecht zich sterk aan zijn baasje. Zo is hij graag in de directe buurt van zijn baasje. Niet alleen thuis maar ook buiten, blijft hij graag in jou gezelschap. Dit bewijst ook dat dit ras ook zeer gehoorzaam is.

Het karakter van dit hondenras is ook zeer gemakkelijk te trainen. Door hun gehoorzaamheid en goede wil zal het niet veel moeite kosten om je hond te laten luisteren naar je stem. Maar pas op! Het is nog steeds zeer belangrijk hem goed op te voeden.

Dit ras is ook zeer vriendelijk tegenover andere honden. De Retriever zal het dus leuk vinden om nieuwe vriendjes te maken. Zorg er voor dat je hond genoeg sociaal contact heeft met mens en dier.

Iets zeer kenmerkend voor zowel de Golden Retriever als de Labrador Retriever, is dat ze allebei houden van wat waterpret.

Enkele kenmerken

De Labrador retriever lijkt zeer goed op de Golden Retriever, en worden vaak verward. Het grootste verschil zie je aan het uiterlijk. Zo heeft de Labrador Retriever kort haar terwijl de Golden Retriever lange haren heeft.

Grootte en gewicht van de Labrador komen overeen met die van de Golden Retriever. Een reu heeft een schofthoogte van 55-58 cm terwijl een teef een schofthoogte heeft tussen de 52cm en 55cm. De labrador heeft een gewicht tussen de 25kg en 35kg.

Een gezonde en sportieve Labrador wordt gemiddeld 12-14 jaar oud. De meest voorkomende vachtkleuren van dit ras zijn: Chocolade, zwart en geel.

Oorsprong van de Labrador Retriever

De oorsprong van de Labrador ligt in Newfoundland. Op dit eiland voor de oostkust van Canada werden volgens de aantekeningen van ontdekkingsreiziger John Cabot, in 1732 voor het eerst honden gesignaleerd. Waar deze dieren vandaan kwamen is niet bekend. Misschien zijn ze er aan land gebracht door Zuid-Europese kolonisten, maar het kunnen ook Amerikaanse inheemse honden zijn geweest. In grote lijnen konden de honden van Newfoundland worden verdeeld in twee typen: grote, harige honden, de voorlopers van de Newfoundlander en de Landseer, en een kleiner en leniger slag met een kortere, zwarte vacht. Deze honden werden Lesser Newfoundlander of Saint John’s Dog genoemd, naar een havenstadje in de omgeving.

In Engeland zag de adel potentie in dit hondenras. Hun grote uithoudingsvermogen en prima zwemcapaciteiten. Toen bleek ook dat de hond van Newfoundland uitstekend bestand was tegen het wispelturige Engelse weer, was zijn kostje gekocht. Door selectie begon men de Labrador zowel qua uiterlijk als op het gebied van zijn reukvermogen te verfijnen. De Labrador Retriever werd een topper die zich steeds meer liet gelden tijdens veldwedstrijden.

Zijn vele positieve kenmerken maken de Labrador Retriever een van de populairste huisdier.

Er bestaan twee soorten van dit ras: De Amerikaanse, die is lang en slank, en het Engels, dat is meer dik en zwaar. Dit sportieve ras is bedreven in de jacht en in het apporteren.

Verzorging

Een groot voordeel aan de Labrador is dat hij kort haar heeft. De Labrador zal dus minder haar kunnen verliezen tijdens zijn ruif. Dit betekend niet dat hij geen haar verliest. Het regelmatig borstelen om klitten te voorkomen in de vacht is zeker een must. Labrador Retrievers zijn gevoelig voor elleboog en heupdysplasie, oogaandoeningen.

Dit product is de laatste tijd zeer populair bij mensen met een hond. Het is een gemakkelijke en eenvoudige manier om je hond te verzorgen.

Voeding

Pas goed op met de voeding van uw hond, want alle Retrievers worden snel dik. Ze worden dan wat trager, dit komt eigenlijk gewoon omdat ze te dik staan. Dit hondenras is namelijk dol op eten. Wie kan er nu niet die smekende puppy-oogjes weerstaan? Toch geef ze je toch beter niet teveel eten. Een overgewicht kan leiden tot problemen met de heupen & ellebogen. Kanker komt ook nog veel voor bij dit ras. Dit komt door een ongezonde voeding.

Aandachtspunten

Waar zijn nu de dingen waar je moet opletten wanneer je een Labrador in huis neemt? Wel eerst en vooral is het zeer belangrijk je hond bij een erkende fokker te kopen. Een goede fokker vindt het belangrijk dat zijn honden goed terecht komen. Een broodfokker wil alleen verkopen dus zal niets of weinig vragen over uw thuissituatie. Een broodfokker reageert vaak afhoudend of boos op je kritische vragen. Koop niet vanuit emotie, maar met je verstand.

Een puppy zal dikwijls in het begin veel aandacht krijgen. Maar hou er rekening mee dat ze zullen groeien tot een volwassen hond. Ook dan zal er genoeg aandacht aan het beestje moeten worden besteed. Voldoende met hem spelen en wandelen is dus een must.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *