De belangrijkste commando’s om je hond te leren

Is het nu zo belangrijk dat mijn hond commando’s kan? Jazeker, veel mensen weten niet dat een hond niet opvoeden gelijk is aan een hond mishandelen. Honden hebben structuur nodig.

De basiscommando’s zorgen voor meer vrijheid voor je hond en het voorkomen van gevaarlijke situaties. Ze zijn het makkelijkst aan te leren dankzij de clickertraining.

10  Belangrijkste commando’s voor je hond

Zit

Het ‘zit’ commando is een van de basiscommando’s om je hond te leren. Dit is één van de makkelijkste oefeningen om je hond te leren. Het is ook telkens het vertrekpunt bij vele andere oefeningen zoals het volgen.

Lig of af

Het ‘lig’ of ‘af’ commando is handig om de controle over de situatie te houden. Ook kan dit handig zijn om hem te borstelen of wanneer hij bij de dierenarts is.

Nee

Het ‘nee’ commando is belangrijk om je hond duidelijk te maken wat hij niet mag doen. Honden moet je aanleren wat goed is, maar ook wat niet mag. Veel mensen gebruiken ook ‘foei’.

Blijf

Het ‘blijf’ commando kan enorm tof en nuttig zijn eenmaal je hond dit kent. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om hem te doen wachten om de straat over te steken, wachten tot jij zegt dat hij zijn eten mag opeten en het blijven in zijn mand of bench.

Hier

Het ‘hier’ commando is van enorm belang. Wanneer je hond verder van je is en je hier zegt moet hij onmiddellijk naar je toe komen. Dit kan heel belangrijk zijn indien je hond over straat zou lopen of zich dicht bij andere honden bevindt.

Volg commando

Dit is een heel tof commando wat het wandelen ook veel makkelijker maakt. In plaats van altijd aan de lijn te trekken loopt hij dan mooi links naast je. Verwar dit wel niet met het niet trekken aan de lijn. De volg betekent dat hij strak links naast je moet wandelen.

Los

Los is een commando wat elke hond zou moeten kennen. Het kan handig zijn om zijn speeltje te lossen zodat je weer verder kunt spelen, maar ook in gevaarlijkere situaties. Deze gevaarlijke situaties kunnen zijn dat je hond iets van de grond heeft opgeraapt dat giftig kan zijn. Dan is het zeer belangrijk dat hij op jouw commando dit onmiddellijk los laat.

Kijk

Het ‘kijk’ commando is zeer nuttig om ervoor te zorgen dat de hond aandacht heeft voor jou. Dit commando is zeer makkelijk aan te leren dankzij de clickertraining en is dan ook een van de eerste stappen.

Plaats

Het ‘plaats’ commando is de oefening om je hond naar zijn plaats te sturen, bijvoorbeeld zijn mand of bench. Dit kan handig zijn als er volk komt om hem naar zijn plaats te laten gaan zodat hij rustig wordt en je de gasten rustig kan ontvangen.

Behoefte op commando

Zijn behoefte doen op commando kan erg handig zijn als je een keer niet veel tijd hebt om je hond uit te laten. Je kunt hem dan zijn behoefte laten doen waar jij maar wilt. Ook is het handig om zijn behoefte te doen op commando zodat je dan met hem kan gaan wandelen op plaatsen waar hij zijn behoefte zeker niet mag doen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *