Hoe moet ik mijn Golden retriever opvoeden?

Ben jij een (toekomstige) Golden Retriever eigenaar en wil je weten wat de belangrijkste aspecten zijn waar je moet op letten bij het opvoeden van je Golden Retriever pup? Dan raad ik je zeker aan om verder te lezen!

Inhoud van dit artikel:

  1. Waarom is een opleiding van belang?
  2. Wat zijn de basisprincipes bij het opvoeden van een Golden Retriever?
  3. Je pup zindelijk maken
  4. positieve versterking
  5. Hoe voed ik hem nu op
  6. Verder lezen over de Golden Retriever
Golden Retriever pup

1. Waarom is de opleiding van belang?

Wat weinig mensen weten is dat een hond niet opleiden gelijk is aan je hond mishanden. De opvoeding van je Golden Retriever garandeert een betere relatie tussen jij en je Golden Retriever. Voor jou is het gemakkelijk dat je hond beter zal luisteren. Je kunt met je hond leukere activiteiten doen zonder je zorgen te maken. Maar wat belangrijker is, is dat een goed getrainde hond ook gelukkiger en gezonder is. Uit deze twee voorbeelden kun je dus besluiten dat een opleiding een win-win situatie is.

2. Wat zijn basisprincipes bij het opvoeden van een Golden Retriever ?

Het is altijd gemakkelijker om honden vanaf jonge leeftijd te trainen omdat het moeilijker wordt als ze ouder worden, maar niet onmogelijk. Golden Retrievers zijn van nature gemakkelijk te trainen. Ze zijn energiek en intelligent, ze houden van ballen en ander speelgoed. Dit kan al vanaf jonge leeftijd worden gedaan. Bovendien is het zowel leuk voor jezelf als voor de hond, omdat het je toelaat een sterke band met je hond op te bouwen.

Het eerste en het belangrijkste om je Golden Retriever aan te leren is zijn naam. Je hond zijn of haar naam laten herkennen zal dus tot het eerste deel van de opvoeding moeten behoren.

Om ervoor te zorgen dat hij zijn eigen naam herkent, is het gemakkelijk om hem te trainen met een​​ hondensnoepje in de hand. Noem je Golden Retriever met de naam die je hem of haar gegeven hebt. Waarschijnlijk zal je hond naar je hand kijken om te zien waar de traktatie is. Blijf je hond bij zijn of haar naam roepen, en wanneer hij zich omdraait en oogcontact met je maakt, geef hem of haar de traktatie dan onmiddellijk. Herhaal deze oefening, maar houd de traktatie nu in de andere hand. Als je zeker weet dat je hond zijn naam heeft leren herkennen, roep je hem of haar en als je hond naar je kijkt, beloon hem of haar dan met een aai of een knuffel, kortom affectie.

3. Je pup zindelijk maken

Het lijkt een zware taak om een pup zindelijk te maken, maar het proces zelf is niet zo moeilijk. Het kost uiteraard veel tijd aangezien een pup niet binnen een week of twee zindelijk is. Je moet onthouden dat de blaas van je pup nog niet volledig ontwikkeld is voor hij leeftijd van 4 maanden bereikt. Dus er kunnen dus enkele accidentjes in huis gebeuren.

Het is bijna onmogelijk om een pup zindelijk te maken door hem gewoon buiten aan een boom vast te binden en dan later teruggaat om hem te halen. Je moet met je hond naar buiten gaan en je pup dicht bij je hebben. Als je pup nog niet zindelijk is en je hebt nog niet aan leibandtraining gewerkt, moet je hier onmiddellijk werk van maken.

De eenvoudigste en meest effectieve manier om je Golden Retriever pup zindelijk te maken, is door een bak te gebruiken. Puppy’s houden niet van slapen waar ze plassen, dus in een bak zitten helpt haar om te leren wachten en is een grote hulp bij het zindelijk worden.

Als je met je pup aan de leiband buiten gaat om hem zindelijk te maken, zorg er dan voor dat je je pup onmiddellijk naar binnen brengt als hij of zij geplast heeft of zijn behoefte heeft gedaan. Laat je pup niet buiten spelen! Dit is een uiterst belangrijke stap bij het zindelijk maken van puppy’s. Als je je pup na zijn of haar behoefte buiten laat spelen, zal je pup zich het doel niet herinneren van het naar buiten gaan. Je pup moet leren dat gaan plassen of zijn grote behoefte doen de reden van het naar buiten gaan is en niet om te gaan spelen (natuurlijk geldt deze regel niet voor zindelijke pups).

Golden Retriever pup

4. Positieve versterking bij het opvoeden van De Golden Retriever

Je zult merken dat tijdens de Golden Retriever training, positieve versterking heel goed werkt. Speelgoed, traktaties en affectie van mensen werken het best nadat je hond doet wat van hem of haar werd gevraagd. Natuurlijk betekent dit niet dat je hem of haar deze dingen alleen moet geven nadat je hond iets goed gedaan heeft. Negatieve versterking werkt bij een Golden Retriever zo goed als niet. Als je het zou gaan gebruiken en hierin overdrijft, kan dit tot gedragsproblemen en verdriet bij je hond leiden. Dit willen we dus zeker niet.

5. Hoe voed ik mijn Golden Retriever nu op?

U hoeft zich geen zorgen te maken over het opvoeden van je golden retriever. Deze honden zijn zeer leergierig. Het is gemakkelijk om nieuwe dingen aan je pup of hond bij te leren. Bovendien onthoudt hij commando’s zeer gemakkelijk. Deze kenmerken zijn typerend voor dit ras. Doordat hij zo leergierig is, kan het handig zijn om te variëren in soorten trainingen. Nieuwe uitdagingen zullen goed van pas komen! Als hij goed gedrag vertoont dan is het wel belangrijk hem te belonen.

Een ander kenmerk van dit hondenras is dat De Golden Retriever zeer sociaal is. Hij houdt ervan om nieuwe mensen of te leren kennen.

Zou je graag willen verder lezen over de volledige opvoeding van je pup? Dan geven wij jou hier 2 boeken over de opvoeding van de Golden retriever die wij aanraden:

Banner 2

Wens jij een lieve en gehoorzame Golden Retriever, dan is dit e-book zeker een must-read. je leert hoe je jouw hond moet opvoeden door op een positieve manier te trainen.

Klik op de knop hieronder en je ontvangt 5 gratis bonussen bij het boek!

6. Meer lezen over de Golden Retriever.

Wil je nog meer bijleren over de Golden Retriever? Bijvoorbeeld over zijn geschiedenis, wat zijn typerende kenmerken zijn of wat hem speciaal maakt? Dan raad ik je zeker aan om het onderstaande artikelen te lezen. Het ene zal gaan over de Golden Retriever zelf en het tweede artikel over hoe je je Golden Retriever kunt afkoelen in de zomer.