Alles over de Golden Retriever

De Golden Retriever is een bekend hondenras over heel de wereld. Maar wat maakt hem nu zo speciaal? Zijn het zijn lange gouden haren, zijn mooie ronde schedel en zijn zachte oren of is het zijn sportief karakter? Wil je weten of dit ras iets voor jou is? Dat kun je hier ontdekken.

Eigenschappen

De Golden Retriever is beroemd door zijn gehoorzaamheid, wat uitzonderlijk is. Zijn geduld met kinderen en gehoorzaamheid naar zijn baasje zorgen ervoor dat de Golden Retriever een ideale gezinshond is. De Golden retriever is altijd enthousiast om nieuwe dingen bij te leren en is gemakkelijk op te voeden. Vroeger werden ze gebruikt als jachthond om het wild uit het water te halen en te apporteren. Ze zijn dus echte waterratten! Ook heeft dit hondenras geen probleem om met andere huisdieren samen te wonen. Sociaal is hij zeker.

Een Golden retriever is zeer sociaal, hierdoor is hij niet geschikt als waakhond. Hoewel de Golden Retriever intelligent en lief is, is de kans klein dat als je word aangevallen, hij je zal komen verdedigen. Als grap zeggen sommige Retriever-bezitters dat als ze een inbreker zien ze die nog eerder zullen helpen in plaats van wegjagen. Aangezien het waakinstinct ontbreekt, blaffen en bijten ze ook niet veel.

Omdat de Golden Retriever intelligent en trouw is worden ze vaak gebruikt als blindgeleide hond of therapiehond. Ook hebben ze een zeer verfijnde reukzin en een jachtinstinct. Dit zorgt ervoor dat hij ook kan dienen als reddingshond om drugs of explosieven op te speuren.

swimming Golden Retriever

Uiterlijke kenmerken van de Golden Retriever

De vacht van dit hondenras kan Bruin, Goud-geel/bruin of wit zijn. Zijn lange haren en pluimstaart is wat hem typeert. Ze hebben een gemiddelde grootte (50-60cm), en een gewicht tussen de 25- en 35Kg. De mannetjes zijn wat groter dan de vrouwtjes maar dit verschil is klein. Door zijn krachtige spieren en stevige botten is hij zeer behendig en ravot hij graag. Een grote wandeling kan dus geen kwaad. De Labrador lijkt vrijwel op de Golden Retriever alleen hebben ze korter haar en zijn de mannetjes wat kleiner.

Verzorging

Een Golden Retriever pup is genetisch perfect. Maar de verzorging van je hond is daarnaast zeer belangrijk. Omdat dit ras tweemaal per jaar tijdens de rui zijn haren verliest is het vrijwel noodzakelijk om regelmatig zijn haren te borstelen. Dit zorgt ervoor dat de klitten uit zijn haren verdwijnen en de afgestorven haren uit de onderwol worden verwijdert. Dit zorgt er ook voor dat zijn haren niet overal in je huis terechtkomen. Aangezien dit ras dikker vacht heeft zal het voor hem aangenamer zijn om in de zomer extra goed zijn vacht te kammen. Het kan ook handig zijn om ze eens in bad te stoppen na het ravotten. Een controle van de ogen, poten, oren en tanden zullen ook regelmatig gecontroleerd moeten worden. Je hoeft de nagels niet te knippen want die slijten vanzelf af.

Voeding

Pas op met de voeding van uw hond, want Golden Retrievers worden snel dik. Ze worden dan als trage honden gezien maar eigenlijk komt dat gewoon omdat ze te dik staan. Dit hondenras is namelijk dol op eten. Wie kan er nu niet die smekende puppy-oogjes weerstaan? Toch geef ze je toch beter niet teveel eten. Een overgewicht kan leiden tot problemen met de heupen & ellebogen. Kanker komt ook nog veel voor bij dit ras. Dit komt door een ongezonde voeding.

Aandachtspunten

Ze hebben een grote kans op erfelijke aandoeningen. Dit komt doordat het een populair ras is waardoor er aan broodfokkerij word gedaan. Dit betekend dat er onzorgvuldig gefokt wordt. Door Golden Retriever bij een broodfokker kopen kunnen ze heup- & elleboogcomplicaties krijgen. Jammer genoeg komt kanker ook dikwijls voor. Koop uw hond dus bij een goede en erkende fokker!

Golden Retriever

Interessante weetjes over de Golden Retriever

Zoals eerder vermeld zijn ze geschikt voor de jacht. Zijn sterke kaken en scherpe tanden maken hem een goede retriever. Maar natuurlijk mag het wild niet beschadigd worden. Daarom is de Golden Retriever ‘zacht in de bek’. Je kunt dit ook gemakkelijk zelf testen. Neem een kippenei en steek deze in de mond van je geliefde hond. Als alles goed verloopt dan zou het ei niet mogen breken. Je kunt hier ook een aantal filmpjes van vinden op youtube, omdat dit een tijdelijke trend was.

Varianten van de Golden Retriever

Niet overal op de wereld ziet de Golden Retriever er hetzelfde uit. Zo heb je 3 gekende varianten namelijk: de Britse, Amerikaanse en de Canadese Golden Retriever. De Britse variant is zoals die in Europa, licht van kleur en een brede kop. De Amerikaanse variant is dan wat donkerder van kleur en ook wat minder gespierd. Ten slotte is de Canadese variant wat groter en heeft een dunnere vacht.

Ook leuk

Wens jij een lieve en gehoorzame Golden Retriever, dan is dit e-book zeker een must-read. Het leert hoe je jouw hond moet opvoeden door op een positieve manier te trainen.

Klik op de knop hieronder en je ontvangt 5 gratis bonussen bij het boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *