Vachtverzorging bij je Mechelse Herder

Mechelse herder springt uit het water

De mechelaar heeft een prachtige vacht. Wat houdt de vachtverzorging bij de mechelse herder in? In dit artikel kom jij alles te weten wat je moet weten over het verzorgen van de vacht van deze fenomenale hond.

Wat je kan verwachten:

  1. Vachtverzorging van de mechelaar
  2. Mechelse Herder in bad
  3. Hoe je je mechelaar moet wassen
  4. Belgische herder (mechelse herder) wassen zonder water

Vachtverzorging van de Mechelse Herder

Borstel de hond wel 2 tot 3 keer per week. De Mechelse Herder ruit het hele jaar door.  Twee keer per jaar verliest de hond een groot pak van zijn ondervacht, waardoor je hem best elke dag borstelt.

Een goede borstel is de vachtverzorgingshandschoen. Dit is een handschoen waarmee je de hond aait en zo borstel je je hond.

Het haar is makkelijk van de handschoen te halen. Ook zorgt het borstelen voor een betere doorbloeding.

zonsondergang met mechelse herder

Mechelaar in bad

De vacht van de mechelaar is zelfreinigend. Het zorgt ervoor dat vuil vanzelf uit de vacht valt. Hierdoor moet de hond niet vaak in bad. Wanneer je hond is gaan zwemmen in zee, in een meer of in de modder heeft gerold/liep is het goed om hem/haar te wassen zodat ze weer goed ruiken en schoon zijn.

Het wassen van de Mechelse herder zou ik zelf beperken tot één keer om de 4 à 6 weken. Om huidirritaties, droogheid en jeuk te voorkomen raden wij aan om je hond zeker niet meer dan één keer in de maand te wassen.

Je mechelaar kan je zowel buiten als binnen wassen. Als het buiten warm en mooi weer is kan je dit buiten doen. Indien je badkuip groot genoeg is kan je hem of haar in je badkuip of in de douche wassen. Het is dan wel belangrijk om een antislipmat in de badkuip of douche te leggen zodat je hond niet uitglijdt en zich kan verwonden.

Hoe je je mechelaar moet wassen:

De meeste honden voelen zich niet op hun gemak tijdens het wassen. Anderen vinden het dan weer fantastisch. Voor je je hond wast is het belangrijk om hem eerst goed te borstelen, anders kunnen de haren van je hond beginnen klitten.

  • Begin met wat water op zijn of haar poten te doen en stel je hond gerust door hem te aaien.
  • Maak hem nat met lauwwarm water. Indien je de douchekop gebruikt, houdt die dan dicht bij zijn vacht. Wanneer je de douchekop te hoog houdt vind je hond dit absoluut niet prettig.
  • Doe dan de hondenshampoo op zijn vacht en wrijf hem rustig en voorzichtig in. Zorg ervoor dat er zeker geen zeep in zijn ogen komt. Een goede hondenshampoo heeft een Ph waarde van 7,5. Dit zorgt ervoor dat je de talg niet weg wrijft die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt. Wij raden zeker Oxyfresh Pets Shampoo aan. Deze shampoo heeft een goede ph waarde, ruikt lekker en het heeft een sterke reinigingskracht zonder alcohol en parabenen.
  • Wanneer je hond goed ingewreven is, laat je de shampoo 2 tot 5 minuten intrekken en dan spoel je de shampoo uit zijn haren met lauwwarm water. Zorg ervoor dat er geen zeep in zijn ogen komt en dat er geen shampoo meer tussen de haren overblijft.
  • Om je hond af te drogen knijp je eerst het water uit zijn vacht. Om te voorkomen dat je hond het water van hem zal schudden, kan je hem bij zijn nekvel vasthouden. Nu kan je met een handdoek je mechelaar volledig droogwrijven. Kijk zeker of de oren volledig droog zijn, want bacteriën settelen zich graag in de vochtige oren.

Je kan de hond ook drogen door een haardroger te gebruiken. Zet de haardroger dan wel op de laagste warmtestand en houdt het niet te dicht van je hond.

Achter het drogen is het belangrijk om je hond te belonen. Zo zal hij het leuker vinden om hem te wassen.

mechelse herder met jas

Belgische herder (Mechelse Herder) wassen zonder water:

Indien je je hond niet altijd wilt wassen met water kan je gebruik maken van droogshampoo.

Wij raden de Lief droogshampoo aan. Deze shampoo kan je gebruiken voor elk soort vacht. Zowel een korte als lange vacht. Het is Ph neutraal (7,5) en dit is goed voor je hond. Deze shampoo kan je ook gebruiken voor honden met een lichtgevoelige huid.

Je hebt dus geen water nodig en het verwijderd de vieze luchtjes en zorgt voor een zachte en gemakkelijk doorkambare vacht.

Heel erg bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij hopen dat je alles te weten bent gekomen over de vachtverzorging van de Mechelse Herder. Zo niet, kan je ons altijd een mailtje zenden door naar de contact pagina te gaan. Indien je geïnteresseerd bent in de mechelse herder kan je zeker eens het onderstaande artikel bekijken.

foto’s van: Bohlinandersson