Mechelse Herder
De Mechelse Herder, een trouwe, lieve, beschermende hond. Het is een perfecte gezinshond die werken fantastisch vindt.
Heb jij een Mechelaar/ wil je er graag een of zou je je graag verdiepen in deze prachtige hond?
Dan is dit artikel zeker voor jou! Veel plezier
Dit is wat je van het artikel kunt verwachten:
- Wat een Mechelse Herder is.
- De geschiedenis van de Mechelaar
- De typische eigenschappen ervan
- Opvoeden-> Heel belangrijk
- De hond en kinderen en andere dieren
- Ben jij het juiste baasje voor de Mechelaar?
- Is een Mechelse Herder gevaarlijk?
- De aanschafprijs van een Mechelse Herder
Wat is een Mechelse Herder?
Een Mechelse herder behoort tot de Belgische Herdershonden. Deze hond is vernoemd naar de stad Mechelen, waar het allemaal begon.
Deze stoere hond wordt vaak gebruikt als sporthond, gezinshond, waakhond, verdedigingshond, politiehond en hulphond.
Deze honden redden duizenden levens van mensen.
Dit ras wordt ook wel de Mechelaar en Belgian Malinois genoemd.
Het is een heel intelligent ras en het is dus supertof om samen te trainen met hem/haar.
De geschiedenis van de Belgian Malinois.
De Mechelse Herder stamt af van de Belgische herders.
Rond 1900 werd de Belgische Herder opgesplitst in de 4 soorten die we nu kennen: Mechelse Herder, Tervuerense Herder, Groenendaeler en de Laekense Herder.
Tot het einde van de 19e eeuw diende de Belgische herder alleen maar als werkhond voor schaapherders en boeren.
In Brussel werd een ‘Club du Chien de Berger Belge’ opgericht op 29 september 1891.
Later in 1892 werd een rasstandaard opgesteld.
In 1901 werd voor het eerst een Belgische herder in het fokboek geschreven. Dit was een Mechelaar.
De typische eigenschappen van een Mechelse Herder.
Levensverwachting
De gemiddelde levensverwachting voor deze hond is 12-14 jaar. Dit is behoorlijk oud voor een grote hond. Gemiddeld worden honden 10,5 jaar oud.
Temperament
Waakzaam en Beschermend
Deze honden zijn enorm waakzaam en beschermend. Ze zullen jou, je gezin en je huis altijd beschermen.
De Mechelaar is altijd alert en ziet snel als er iets niet pluis zou zijn. Dit is ook één van de redenen waarom ze gebruikt worden als politiehonden.
Hardwerkend en Trouw
Het is een zeer hardwerkend ras en ze zullen er alles aan doen om jou blij te maken.
Deze honden zijn enorm trouw aan hun baasje.
Intelligent en Gevoelig
De Mechelaar is echt een intelligent ras. Ze zijn gedreven en leren snel.
Trainen met deze hond is super tof.
Je moet wel oppassen met deze honden.
Ze zijn heel gehecht aan hun baasje en zijn heel gevoelig als je boos wordt op hun. Daarom moet je altijd positief trainen, maar daarover meer in het kopje ‘opvoeden’.
Energiebom
Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn Mechelse Herders energiebommen.
Ze zitten vol energie en hebben daarvoor ook de nodige beweging nodig. De Mechelse Herder heeft zo’n 1,5 tot 2uur nodig per dag.
Ze vinden het superleuk om met een bal te spelen, dus je kunt tijdens het wandelen een bal meedoen om mee te smijten.
Ook is het heel goed om ze mentaal uit te dagen. Doe oefeningen met hen zoals speuren, commando’s oefenen, …
Het is heel belangrijk om ze mentaal uit te dagen. Daar kunnen ze ook hun energie in kwijt en ze vinden het enorm leuk.
Leg zijn eten verspreid over het gras en laat hem een beetje speuren, thuis spelen, gehoorzaamheid, …
Varieer met de lengte van de wandeling en het tijdstip. Je hoeft geen vast tijdstip te hebben.
Pas dit toe en ze zullen het GEWELDIG vinden en ze worden er nog eens rustig van ook.
Gewicht en Hoogte
De Belgian Malinois behoort tot de middelgrote honden.
Volwassen teven hebben een schofthoogte van 56 cm tot 62 cm. Voor reuen is dit tussen de 60 en 66 cm. Schofthoogte is de hoogte van hun poten (de grond), tot hun schouders.
De volwassen teefjes wegen tussen de 25-30kg en voor de mannetjes bedraagt dit 29-34kg.
Vacht en Verzorging
De Mechelse herder heeft een korte vacht, maar bij de nek en dijen is die iets voller en langer. De kleur van de vacht is vaalrood, de snuit is pikzwart. Bij de staart en poten kun je wat zwarte tinten vinden.
De vacht bestaat uit 2 delen: wollen ondervacht en ruwe, korte dekharen. De wollige ondervacht is beschermend tegen regen, zon, sneeuw. Hierdoor kan de hond perfect tegen koude en warme temperaturen. De vacht van de mechelaar is zelfreinigend. Het zorgt ervoor dat vuil vanzelf uit de vacht valt. Hierdoor moet de hond niet vaak in bad.
Je hebt niet veel werk aan het verzorgen van de vacht.
Borstel de hond wel 2 tot 3 keer per week. De Mechelse Herder ruit het hele jaar door. Twee keer per jaar verliest de hond een groot pak van zijn ondervacht, waardoor je hem best elke dag borstelt.
Een goede borstel is de vachtverzorgingshandschoen. Dit is een handschoen waarmee je de hond aait en zo borstel je je hond.
Het haar is makkelijk van de handschoen te halen. Ook zorgt het borstelen voor een betere doorbloeding.
Let goed er goed op dat je Mechelse herder slank blijft. Niet alleen door hem veel te laten bewegen, maar ook door hem niet te veel eten te geven of eten dat hij eigenlijk niet mag krijgen.
Als je hond overgewicht heeft is dit slecht voor zijn conditie en zeker ook voor zijn gewrichten. De gewrichten krijgen dan meer druk dan dat ze normaal hebben.
Normaal gezien slijten de nagels zich vanzelf af als ze genoeg bewegen, maar je mag er niet blind op vertrouwen. Te lange nagels of ingegroeide nagels kunnen pijn veroorzaken bij het diertje. Weet je niet hoe je te lange nagels zelf moet knippen? Vraag zeker hulp bij een specialist.
Bij de verzorging van de mechelaar komt het gebit natuurlijk ook kijken. Het gebit van de hond moet je minstens 1 keer per week poetsen met speciale tandpasta voor honden. Kijk of er geen tandvleesontsteking is, dit kan leiden tot hevige pijn bij de hond. Ook is het goed om af en toe iets te geven waar de hond op kan bijten zoals dentastix. Dit houdt de tanden en tandvlees gezond.
Activiteitsniveau
Zoals ik je al heb verteld is het activiteitsniveau van de Mechelse Herder heel hoog.
Het is dus het best om een grote tuin te hebben waar je hond zich kan uitleven of als je veel wandelt met je hond is het ook goed.
Mentale uitdaging is zeker een must, want dit ras houdt ervan om te worden uitgedaagd en het is nog eens fantastisch om je hond dit te zien doen.
Trainingsmoeilijkheid
Een mechelse herder is makkelijk op te leren. Het is een gedreven hond die heel slim is.
Je moet de mechelaar wel positief bekrachtigen. Werk je op een negatieve manier door straffen, dan kan er een grote afstand ontstaan tussen jou en je viervoeter.
Hierover meer in het deeltje opvoeding.
Gezondheid
De Mechelse herder is in het algemeen een heel gezond dier. Spijtig genoeg komen er zoals bij elk ras wel wat erfelijke aandoeningen voor.
Heup- en elleboogdysplasie is er één van. Dit is een ontwikkelingsstoornis van het kraakbeen. Dit kan leiden tot artrose, misvormde gewrichten en kreupelheid.
Deze aandoening is meestal al zichtbaar op de leeftijd van 6 tot 12 maanden. Wil je meer weten over deze aandoening? Klik hier.
Een 2e aandoening is Epilepsie: tijdelijke verstoringen van de elektrische activiteit van de hersencellen. Je kunt je hond medicatie geven om verdere aanvallen te voorkomen. Wil je meer info hierover? Klik hier.
Deze aandoeningen kunnen veel mensen laten schrikken en aan het denken zetten om geen mechelse herder te nemen, maar onthoud dat dit bij veel honden zo is en dat de mechelaar echt wel een gezond dier is.
Mechelse Herder Opvoeden
De opvoeding, een heel belangrijk onderdeel voor de Mechelse Herder. De opvoeding is zo belangrijk om latere problemen te voorkomen zoals agressie en dominantie.
Het begint allemaal bij de socialisatie. Normaal gezien zou de fokker al bezig moeten zijn met het socialiseren van de pup. Dit ras moet je zeer goed socialiseren om gedragsproblemen te vermijden. Doe je dit niet zal je hond vijand zijn tegen andere mensen en honden.
Vanaf de leeftijd van 8 weken kun je beginnen met het trainen van je pup. Ik raad je ten zeker aan om een cursus te volgen bij iemand die al heel veel ervaring heeft met het trainen van honden.
Het is een hond dat goed getraind moet worden, omdat ze anders dominant worden. Tijdens training met de mechelaar maak je heel veel plezier. Je ziet al snel vordering, doordat dit ras heel snel leert.
Hou deze trainingen voor jou en je viervoeter leuk, maar doe het wel serieus. Ze maken de band tussen jou en je hond zoveel sterker.
Wel is het heel belangrijk om op een positieve manier te trainen. Je kan dit het best doen door middel van de clickertraining.
Deze training staat voor het bekrachtigen van positief gedrag en corrigeren van negatief gedrag. Met corrigeren bedoel ik niet op je hond staan roepen of hem een tik geven.
Met corrigeren bedoel ik je hond hulp geven door bij te studeren om het gewenste gedrag te bekomen.
Bijvoorbeeld: Je hond gaat liggen in plaats van zitten. Zet een paar stappen achteruit met de hond zodat hij terug rechtstaat. Wanneer hij gaat zitten click je en beloon je hem.
Het is heel belangrijk dat je nooit op je mechelaar roept. Ze zijn heel gevoelig en als ze niet weten waarom je boos bent kan dit echt voor problemen zorgen en voor een grote afstand tussen jou en je hond zorgen.
Je zult zien als je op een positieve manier traint dat je samen met je mechelaar een goede band opbouwt en alles kan bereiken.
Een Mechelse Herder en kinderen en andere dieren.
Een Mechelse Herder kan niet met kinderen omgaan… Veel mensen denken dit, maar dit klopt niet.
Wanneer je je Mechelaar vanaf het begin goed socialiseert en hem dus vaak met kinderen of met andere huisdieren om laat gaan, zal dit zeker goed gaan. Laat hem tijdens een wandeling vaak contact maken met spelende kinderen andere mensen die op straat lopen.
De Mechelaar is een verdedigings- en waakhond, dus wanneer hij niet goed gesocialiseerd is zal hij snel vinden dat zijn gezin en hij bedreigd worden. Het is wel belangrijk dat je je kinderen nooit alleen achterlaat bij je hond. Dit is eigenlijk zo bij alle honden.
Ben jij het juiste baasje voor de Mechelaar?
Jij bent het juiste baasje voor een mechelaar als:
- Je graag buiten bent en heel actief bent
- De touwtjes strak in de handen neemt
- Geef niet toe aan je hond, hij moet doen wat je van hem vraagt. Dit kan er anders voor zorgen dat hij alleen zijn eigen wil zal doen. Dit wil je zeker NIET.
- Het is wel beter dat je al ervaring hebt met het opvoeden van honden. Heb je dit niet, dan moet je misschien een ander ras zoeken. Dit kan wel werken wanneer je gedreven bent, de touwtjes strak in handen neemt en bereid bent om heel veel aandacht te geven aan de hond en de opvoeding.
Is een Mechelse Herder gevaarlijk?
Het antwoord is ja en nee.
Wanneer de Malinois heel goed opgeleerd is en altijd luistert naar zijn baasje is deze hond niet gevaarlijk. Je moet natuurlijk geen rare bewegingen doen dat de hond als bedreigend kan zien.
Wanneer deze hond slecht is opgeleerd, kan de mechelse herder een heel gevaarlijke hond worden. Dit is zo bij alle honden. Elke hond die slecht is opgevoed kan gevaarlijk worden. Juist is het bij de mechelaar wat extremer. Wanneer ze slecht opgeleid worden zijn ze veel gevaarlijker dan andere honden die slecht opgeleid zijn.
Dit is de reden dat je beter een hondentrainer raadpleegt om jij en je mechelaar te begeleiden bij de training van je fantastische malinois.
Aanschafprijs van een Mechelse herder.
Het is belangrijk om een mechelaar te kiezen uit een goed nest en bij een erkende fokker. Voor een goede Mechelaar betaal je toch wel tussen de €750 en €1500.
Wil je meer weten hoe je een goede fokker kan herkennen? Lees dan zeker het volgende artikel: Hond kopen? Dit is waar je op moet letten!
Bedankt voor het lezen van dit artikel ik hoop dat je wat meer weet over de Mechelse Herder en of dit een hond voor jou is. Geniet van de vele toffe momenten samen met je viervoeter. Een hond aanschaffen zal een van de beste dagen in je leven worden.
foto’s: Instagram malinois_lovers