Duitse Herder

De Duitse Herder, een fantastisch, stoer, intelligent en loyaal hondenras. Een perfecte gezinshond die werken fantastisch vindt.

Heb jij een Duitse Herder/ wil je er graag een of zou je je graag verdiepen in deze prachtige hond? Dan is dit artikel zeker voor jou!

Veel leesplezier

Dit is wat je van het artikel kunt verwachten:

  1. Wat is een Duitse Herder.
  2. De geschiedenis van de Duitse scheper
  3. De typische eigenschappen ervan
  4. Opvoeden-> Heel belangrijk
  5. De hond, kinderen en andere dieren
  6. Ben jij het juiste baasje voor dit hondenras?
  7. Is een Duitse Herder gevaarlijk?
  8. De aanschafprijs van een Duitse Herder

Wat is een Duitse Herder?

De Duitse herder behoort tot de groep herdershonden. Ze zijn vernoemd naar het land van oorsprong, namelijk Duitsland.

Dit onbevreesde ras dient als gezinshond, geleidehond, verdedigingshond en politiehond. Een andere naam voor de Duitse herdershond is de Duitse Scheper.

De geschiedenis van de Duitse scheper.

Op moment van schrijven, is de Duitse scheper zowel in België als in Nederland één van de populairste hondenrassen. Laten we de geschiedenis eens induiken om het ontstaan van deze geweldige hond te bekijken.

In 1899 woonde Von Stephanitz een hondenshow bij. Er was een hond genaamd Hektor Linksrhein die hem in het oog sprong. Hij was onder de indruk van zijn kracht, intelligentie, loyaliteit en schoonheid dus kocht hij hem onmiddellijk. Hij veranderde zijn naam naar Horand von Grafrath en stichtte de gemeenschap voor Duitse Herdershonden op.

Horand was de eerste hond die verklaard werd tot de eerste Duitse herder en hij was de eerste van zijn soort die aan het rasregister van de vereniging werd toegevoegd. Hij was dan ook het centrum van de fokprogramma’s. Een paar decennia later werd dit wereld’s meest populaire ras.

Zwarte duitse herder pup

De typische eigenschappen van een Duitse herdershond.

Levensverwachting

Deze honden worden gemiddeld 9-13 jaar oud.

Temperament

Waakzaam en Alert

De Duitse herdershond is zeer waakzaam en alert. Daarom zijn het ook goede waakhonden. Dit hondenras wordt heel vaak gebruikt als beschermingshond, zowel voor je huis als voor personen. German Shepherds zien er krachtig en gevaarlijk uit, dus mensen zonder toestemming zullen je eigendom niet snel betreden als ze zo’n hond zien.

Gehoorzaam en Loyaal

Deze hardwerkende honden zijn enorm gehoorzaam en loyaal. Ze houden van werken en trainen. Deze honden hechten zich sterk aan hun baasje en willen zoveel mogelijk tijd met hen spenderen.

Intelligentie

Duitse herders zijn niet voor niets een van de slimste hondenrassen. Ze zijn heel gedreven en leren snel. Dat maakt het trainen met deze honden zo leuk. Niets is leuker dan trainen met een gedreven hond. De meeste effectieve manier om deze hond te trainen is door positief met hem te trainen, maar daar vind je meer over in het kopje ‘opvoeden’.

Gewicht en Grootte

De German shepherd is een middelgroot ras. Volwassen teven hebben volgens de rasstandaard een schofthoogte van tussen de 55 en 60cm. Bij de reuen bedraagt dat 60cm – 65cm. Dit kan natuurlijk afwijken, zo zijn deze honden in de showlijn een beetje groter. Een teef weegt gemiddeld 22kg – 32kg en een reu 30kg – 40kg.

Vacht en Verzorging

Duitse herders hebben een medium of lange vacht. De vacht kan bruin of wat grijzer met zwart of volledig zwart zijn. Ze dragen net zoals de Mechelaar een zwart masker. Ze hebben een dubbele vacht, waarvan de ondervacht dik is. Deze dikke ondervacht beschermt de hond tegen slechte weersomstandigheden. Ze kunnen zowel tegen de warmte als koude.

Borstel je German Shepherd om de paar dagen om verharing tegen te gaan en klitten te voorkomen. Twee keer per jaar verhaart deze hond enorm. Dan borstel je hem best dagelijks. Een leuke borstel is de vachtverzorgingshandschoen. Zo borstel je hem terwijl je hem aait en het haar is makkelijk van de borstel te halen. Deze borstel is dan nog eens goed voor zijn doorbloeding.

Normaal gezien slijten de nagels zich vanzelf af als ze genoeg bewegen, maar je mag er niet blind op vertrouwen. Te lange nagels of ingegroeide nagels kunnen pijn veroorzaken bij het diertje.  Weet je niet hoe je te lange nagels zelf moet knippen? Vraag zeker hulp bij een specialist.

Bij de verzorging van de Duitse Herder komt het gebit natuurlijk ook kijken. Het gebit van de hond moet je minstens 1 keer per week poetsen met speciale tandpasta voor honden. Kijk of er geen tandvleesontsteking is, dit kan leiden tot hevige pijn bij de hond. Ook is het goed om af en toe iets te geven waar de hond op kan bijten zoals dentastix. Dit houdt de tanden en tandvlees gezond.

Duitse herder op bank

Activiteitsniveau

Het activiteitsniveau van deze hond ligt redelijk hoog. Het is belangrijk dat je hond genoeg plaats heeft, zoals een grote tuin om zich volledig uit te leven. Ze zijn ook altijd te vinden voor een wandeling. Probeer je hond mentaal uit te dagen door hem bijvoorbeeld te leren speuren en denkspelletjes te spelen. Zo kunnen ze al heel wat van hun energie kwijt en kan je ze misschien toch moe maken. 😉

Trainingsmoeilijkheid

Dit ras is heel intelligent en gedreven. Ze houden van werken en ze zijn makkelijk op te leren. Positief bekrachtigen is een must, maar hierover meer in het kopje ‘Opvoeden’.

Gezondheid

Zoals elk hondenras heeft de Duitse herdershond ook erfelijke aandoeningen. Hier zal ik de 3 meest voorkomende aandoeningen bespreken. Wil je hier meer over weten? Klik HIER.

Elleboogdysplasie is de meest voorkomende en meest risicovolle aandoening die je bij de Duitse Herder kan treffen. Dit is een verzamelnaam van gewrichtsstoornissen aan de elleboog. De aandoeningen zorgen voor schade aan het elleboog gewricht. De aandoening is meestal al zichtbaar bij een leeftijd van 6 – 12 maanden, maar het kan ook pas op latere leeftijd zichtbaar worden door erger wordende artrose.

Deze aandoening komt bij veel hondenrassen voor, dus niet alleen bij de Duitse Herder. Elleboogdysplasie komt vooral voor bij de grotere hondenrassen. De behandeling is een operatie aan het ellebooggewricht. Je kan hier meer over vinden op de website dier&recht.

Een tweede aandoening is Duitse Herder Pyodermie. Dit is een bacteriële huidinfectie, waarbij er zweren ontstaan op de rug en achterpoten. Vaak worden de eerste symptomen tussen de 5 en 6 jaar opgemerkt. De behandeling bestaat uit een langdurig antibioticum en/ of corticosteroïden. Het nadeel van deze behandeling is dat het vaak maar een tijdelijk effect heeft. Meer over deze aandoening vind je op dier&recht.

De laatste aandoening die ik hier zal bespreken is Heupdysplasie. Het is een afwijking aan het heupgewricht. Er onstaat een afwijkende vorm van het gewricht. Hierdoor passen de twee gewrichtsdelen niet goed in elkaar en ontstaat er slijtage aan het kraakbeen. Een snelle groei en overgewicht kunnen het proces van slijtage versnellen. De behandeling hangt af van de ernst van de situatie. Bij een milde slijtage kunnen pijnstillers genoeg zijn, maar bij ernstige slijtage kan een operatie noodzakelijk zijn. Ook deze aandoening komt bij veel grote hondenrassen voor.

Meer over heupdysplasie vind je op dier&recht.

rennende duitse herdershond

Duitse Herder Opvoeden

De opvoeding, een heel belangrijk onderdeel voor de Duitse Herder. De opvoeding is zo belangrijk om latere problemen zoals agressie en dominantie te voorkomen.

Het begint allemaal bij de socialisatie. Normaal gezien zou de fokker al bezig moeten zijn met het socialiseren van de pup. Dit ras moet je zeer goed socialiseren om gedragsproblemen te vermijden. Doe je dit niet, zal je hond vijandig zijn tegen andere mensen en honden.

Vanaf de leeftijd van 8 weken kun je beginnen met het trainen van je pup. Ik raad je zeker aan om een cursus te volgen bij iemand die al heel veel ervaring heeft met het trainen van honden.

Het is een hond dat goed getraind moet worden, omdat ze anders dominant worden. Tijdens de training maak je met deze honden heel veel plezier. Je ziet al snel vordering, doordat dit ras heel snel leert.

Hou deze trainingen voor jou en je viervoeter leuk, maar doe het wel serieus. Ze maken de band tussen jou en je hond zoveel sterker.

Wel is het heel belangrijk om op een positieve manier te trainen. Je kan dit het best doen door middel van de clickertraining. Deze training staat voor het bekrachtigen van positief gedrag met de clicker en corrigeren van negatief gedrag.

Met corrigeren bedoel ik niet op je hond staan roepen of hem een tik geven. Met corrigeren bedoel ik je hond hulp geven door bij te sturen om het gewenste gedrag te bekomen.

Bijvoorbeeld: Je hond gaat liggen in plaats van zitten. Zet een paar stappen achteruit met de hond zodat hij terug rechtstaat. Wanneer hij gaat zitten click je en beloon je hem.

Het is heel belangrijk dat je nooit op je hond roept. Ze zijn heel gevoelig en als ze niet weten waarom je boos bent kan dit echt voor problemen zorgen en voor een grote afstand tussen jou en je hond zorgen.

Je zult zien als je op een positieve manier traint dat je samen met je Duitse Herder een goede band opbouwt en alles kan bereiken.

Een Duitse Herder en kinderen en andere dieren.

De Duitse Herder is kindvriendelijk en kan goed met andere (huis)dieren overweg, mits ze goed gesocialiseerd zijn. Hoe beter je je hond socialiseerd, hoe beter hij met kinderen en andere dieren om zal kunnen gaan. Ook als je dit ras als familiehond wil houden, moet je hem voldoende uitdagen. Zowel mentaal als fysiek.

Laat kleine kinderen nooit alleen achter bij de hond. Dit geldt niet alleen voor bij de Duitse Herder, maar bij alle hondenrassen.

slapende duitse herder pup

Ben jij het juiste baasje voor deze herdershond?

Jij bent het juiste baasje voor de Duitse Herder als:

  • Je graag buiten en actief bent
  • De touwtjes strak in handen neemt
  • Je niet aan je hond toegeeft, hij moet doen wat je van hem vraagt. Dit kan er anders voor zorgen dat hij alleen zijn eigen wil zal doen. Dit wil je zeker NIET.
  • Je veel tijd wilt vrijmaken om te gaan wandelen, te trainen, te knuffelen,…

Is een Duitse Herder gevaarlijk?

Je hebt het waarschijnlijk wel al eens gehoord: Neem geen Duitse Herder die zijn gevaarlijk!

Zijn deze honden nu gevaarlijk? Het antwoord is ja en nee.

Is een Duitse Herder slecht gesocialiseerd en opgeleerd, dan kan deze HEEL gevaarlijk zijn. Dit is zo bij elke hond. Elke slecht gesocialiseerde en opgeleerde hond kan extreem gevaarlijk zijn.

Heb jij je hond goed gesocialiseerd, opgeleid en luistert hij altijd naar jou, dan is een Duitse Herder helemaal niet gevaarlijk. Heb je zelf nog niet veel ervaring met het opleiden van honden, raadpleeg dan zeker een hondentrainer om jij en je hond te begeleiden.

Aanschafprijs van een Duitse Herdershond.

Het is belangrijk om een Duitse Herder te kiezen uit een goed nest en bij een erkende fokker. Voor een goede Duitse herdershond betaal je toch wel tussen de €900 en €1700.

Wil je meer weten hoe je een goede fokker kan herkennen? Lees dan zeker het volgende artikel: Hond kopen? Dit is waar je op moet letten!

Bedankt voor het lezen van dit artikel ik hoop dat je wat meer weet over de Duitse Herder en of dit een hond voor jou is. Geniet van de vele toffe momenten samen met je viervoeter. Een hond aanschaffen zal een van de beste dagen in je leven worden.

Gebruikte bron(nen):

Wikipedia contributors. (2002). German Shepherd. Geraadpleegd op 8 november 2021, via https://en.wikipedia.org/wiki/German_Shepherd#History.

Dier&recht. (z.d.). Duitse herdershond. Geraadpleegd op 3 december 2021, van https://www.dierenrecht.nl/rashonden/duitse-herdershond.